Waarom Shell 's werelds beste olieaandeel is

Het aandeel Shell zou binnen een jaar met meer dan 20 procent kunnen stijgen, zelfs zonder een stijging van de olieprijs.

Een vleugje wanhoop lijkt wonderen te doen voor Shell. De olieprijs is in twee jaar tijd gehalveerd, waardoor de kasstroom van het bedrijf onder het niveau ligt dat nodig is om het dividend te betalen en de exploratie te financieren. Daarnaast laat de overname van het Britse gasbedrijf BG Group, die in februari werd afgerond, Shell achter met een volle tank met schuld.

Beleggers vreesden daardoor dat het olieconcern zijn dividend zou gaan verlagen, zo meldt het financiële magazine Barron's. Shell handhaafde echter het dividend en sneed flink in de uitgaven en deed een aantal activiteiten van de hand.

Het aandeel Shell staat voor dit jaar 24 procent in de plus. Mogelijk heeft dat te maken door de stijging van de olieprijs met 28 procent dit jaar. Investeerders hebben mogelijk ook wat meer vertrouwen in het dividend van Shell, dat twee keer zoveel dividend uitkeert dan concurrent ExxonMobil.

Stijging

Wat de redenen ook zijn, het aandeel zou volgens Barron's binnen een jaar van 57 dollar per aandeel kunnen stijgen tot 70 dollar per aandeel, een plus van meer dan 20 procent.

Het olieconcern kan het zich veroorloven om de komende jaren dividend uit te blijven keren, zelfs bij een lagere olieprijs. En de olieprijs zou in de komende jaren mogelijk kunnen stijgen door de afnemende productie.

Belangrijker dan de olieprijs is volgens Barron's dat de nieuwe plannen van Shell meer zijn dan alleen een bezuinigingsronde. Het bedrijf lijkt het kapitalisme weer te omarmen.

Lees meer over de redenen achter de lofzang op Shell op finanzen.nl.

Tip de redactie