Turkse onrust legt risico's opkomende markten bloot

Door lage rendementen investeren veel beleggers hun geld in opkomende markten, maar de Turkse couppoging laat zien dat die nog altijd een risico zijn.

De mislukte couppoging die een gedeelte van het Turkse leger afgelopen weekend waagde laat volgens sommigen zien dat beleggen in opkomende markten balanceren op een dun koord blijft.

De financiële markten in Turkije bleven zeker niet ongeroerd door de couppoging van het leger. De Turkse lira daalde kort na de coup bijna 5 procent ten opzichte van de dollar, maar herstelde maandagochtend wel de helft van die schade.

Op de beurs van Istanbul ging het minder, de belangrijkste Turkse index stond in de loop van de ochtend 5 procent in de min.

Opkomende markten

Volgens experts, opgevoerd door de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, laat de reactie op de Turkse markt zien dat beleggen in opkomende markten altijd nog risico's met zich meebrengt.

"Opkomende markten zijn plaatsen waar politiek risico nog steeds een belangrijke factor is", zegt Alvise Marino, strateeg bij zakenbank Credit Suisse.

Opkomende markten zijn de laatste tijd populair geworden omdat de rendementen op de westerse markten laag zijn. Op de zogenoemde 'emerging markets' vallen hogere rendementen te verdienen, maar daar zitten dan ook hogere risico's aan verbonden.

Dit jaar loopt het goed op de opkomende markten. De MSCI Emerging Markets Index, een index die de prestaties van de belangrijkste opkomende markten weergeeft, steeg in de laatste zes maanden met ongeveer 25 procent.

Risico blijft

Analisten en handelaren wijzen op de aantrekkelijke rendementen van de laatste tijd dankzij bijvoorbeeld hogere obligatierentes in opkomende markten.

Maar de couppoging in Turkije is een stevige herinnering dat risico's zoals politieke instabiliteit nog altijd op de loer liggen. Dat bleek onlangs ook in Brazilië toen president Dilma Rousseff werd afgezet. De Braziliaanse munt real kelderde flink sinds dat nieuws.

De onrust in Turkije lijkt opkomende markten vooralsnog niet over de volle breedte te raken, maar de poging tot een staatsgreep is volgens vermogensbeheerder Pablo Cisilino in elk geval "duidelijk niet goed" voor de bereidheid van beleggers om het risico van beleggen in opkomende markten te nemen.

Lees ook op finanzen.nl: 'Shell is het beste olie-aandeel ter wereld'

Tip de redactie