Slechtste halfjaar ooit voor actieve beleggers

Het jaar 2016 lijkt niet het jaar van de zogenoemde 'stock pickers' te worden. De actieve fondsmanagers kenden de slechtste eerste jaarhelft ooit.

Actieve beheerders van beleggingsfondsen hebben het slechtste halfjaar ooit achter de rug. Minder dan één op de vijf actieve fondsmanagers wist de benchmark te verslaan. Dat meldde zakenzender CNBC op basis van gegevens van Bank of America Merrill Lynch.

De actieve beleggingsfondsen staan onder druk door de toenemende populariteit van passieve fondsen die slaafs een index volgen in plaats van actief aandelen selecteren. In de maand juni alleen al stroomde er 24,5 miljard dollar in indextrackers (ETF's).

Sinds begin 2016 stopten beleggers 117,9 miljard dollar in ETF's. Beleggingsfondsen zag in de eerste vijf maanden van dit jaar 46,9 miljard dollar wegstromen.

Actieve fondsmanagers

Slechts 18 procent van de actieve managers van fondsen die beleggen in grote bedrijven wist dit jaar de Russell 1000 benchmark te verslaan. In juni steeg dat percentage tot 22 procent. In de gehele industrie van actieve fondsen wist 17,6 procent van de managers de index te verslaan.

Het beste jaar voor de actieve fondsmanagers was 2007. In dat jaar wist 61 procent de index te verslaan. In 2015 deed 41,3 procent het beter dan de benchmark.

Kwaliteitsaandelen

De managers die dit jaar de index wisten te verslaan selecteerden vooral hoogkwalitatieve aandelen, die volgens de analisten van Bank of America Merrill Lynch nog altijd "goedkoop, weinig worden gehouden en fundamenteel aantrekkelijk zijn en een goede bescherming vormen tegen koersschommelingen en dalende markten."

Waardeaandelen, die ondergewaardeerd zijn, deden het daarbij beter dan groeiaandelen, die relatief duur zijn maar goede winstvooruitzichten bieden.

De waardeaandelen deden het bijna 5 procentpunten beter dan groeiaandelen. Dat is het grootste verschil sinds 2006.

Lees ook op finanzen.nl: Bezitters bitcoin-alternatief willen misschien niet dat diefstal ongedaan wordt gemaakt

Tip de redactie