Blackrock-baas heeft twijfels over records op Amerikaanse beurzen

Larry Fink, de baas van de grootste vermogensbeheerder ter wereld, vindt dat de Amerikaanse beurzen niet op recordniveaus zouden moeten staan.

De beursgraadmeters op Wall Street zouden niet op recordstanden moeten staan. Dat zegt bestuursvoorzitter Larry Fink van 's werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock in een interview met zakenzender CNBC. De bewegingen op de beurs worden volgens Fink niet ondersteund door de cijfers over de kapitaalstromen.

"Ik denk niet dat we voldoende bewijs hebben om de huidige niveaus op de aandelenmarkten te rechtvaardigen", aldus Fink. De recente rally wordt volgens hem vooral veroorzaakt door aankopen van institutionele investeerders om short-posities af te dekken en niet door optimisme onder individuele beleggers.

Met short-posities wordt gegokt op koersdalingen. Als die dalingen niet komen, proberen beleggers hun verlies te beperken door hun short-posities af te dekken. Door de toenemende vraag stijgt de koers dan nog harder.

Instroom ETF's

"Sinds de Brexit-stem, zien we dat de instroom in indextrackers (ETF's) bijna op een recordniveau staat van 18 miljard dollar. Echter, bij de beleggingsfondsen zien we een aanhoudende uitstroom van kapitaal", aldus Fink.

Dit toont volgens de baas van BlackRock aan dat particuliere beleggers uitstappen en dat institutionele partijen, die voorafgaand aan het Brexit-referendum een short-positie hadden genomen, zich nu allemaal haasten om hun portefeuilles te herijken.

Naast de uitstroom bij beleggingsfondsen is er volgens Fink sprake van een flinke instroom in vastrentende producten zoals obligaties. "We zien dus meer risicomijdend gedrag onder beleggers wereldwijd."

Cash langs de zijlijn

Ook wordt er volgens Fink een enorme cashreserve opgebouwd. Hij schat dat er zo'n 55 biljoen dollar aan cash langs de zijlijn staat.

De buitengewone maatregelen van de centrale banken hebben volgens hem de aandelenkoersen opgeblazen. De Dow Jones-index boekte donderdag voor de vijfde dag op rij winst en sloot op een recordniveau van 18.506,41 punten. De S&P 500-index eindigde op een recordstand van 2.163,75 punten en tikte voor de vierde dag op rij een nieuw tussentijds recordniveau aan van 2.168,99 punten.

Volgens Fink is er echter niet genoeg informatie om te kunnen concluderen dat de markten op de huidige niveaus overgewaardeerd zijn. Het cijferseizoen zal daar uitsluitsel over moeten geven. "Als de bedrijfswinsten een stijging laten zien dan zou dat mogelijk een rechtvaardiging kunnen bieden voor de huidige niveaus."

Lees ook op finanzen.nl: Ethereum-bezitters willen misschien niet dat diefstal ongedaan wordt gemaakt

Tip de redactie