Mijnavontuur Samsung loopt uit op fiasco

Het Koreaanse conglomeraat Samsung sloot drie jaar geleden een deal van 6 miljard dollar om een ertsmijn klaar te maken voor ontginning. Tot nu toe leverde het ellende en een verlies van 700 miljoen dollar op.

Zelfs voor een gigantisch bedrijf als techconglomeraat Samsung was het een grote deal: de zes miljard dollar die het Koreaanse bedrijf binnen sleepte om in Australië een ijzerertsmijn rijp voor exploitatie te maken. De deal werd beklonken met champagne, maar levert vooralsnog een strop van 700 miljoen dollar op.

Samsung is vooral een techconglomeraat en onder consumenten vooral bekend van smartphones en andere elektronica als koelkasten en televisies. Maar het Koreaanse bedrijf heeft ook een bouwtak: Samsung C&T. Het bedrijf was onder meer hoofdaannemer bij de bouw van de Burj Khalifa in Dubai, het grootste gebouw ter wereld.

Het werd op z'n zachtst gezegd geen succes, schrijft beleggingssite MarketWatch. De bouwtak van Samsung verloor de laatste twee jaar honderden miljoen dollars op het project en dat heeft het bedrijf volgens MarketWatch deels aan zichzelf te danken.

Pech en eigen schuld

Een mengeling van pech en eigen schuld maakten het project tot nu toe tot een mislukking, schrijft de beleggingssite. De pech zat hem erin dat Samsung een aannemer aanstelde die na een paar maanden in de financiële problemen kwam, waardoor het project vertraging opliep.

Samsung maakte volgens MarketWatch zelf de fout om het risico te dragen voor alle extra kosten en zich aan een heel strak tijdschema te houden, terwijl er afspraken lagen dat Samsung boetes aan de Australische opdrachtgever zou moeten betalen als dat schema niet gehaald werd.

Tip de redactie