'Waardeaandelen bieden kans na Brexit'

Het besluit van de Britten om de EU de rug toe te keren schept volgens vermogensbeheerder Schroders kansen voor beleggers in waardeaandelen.

De laatste tijd deden zogenoemde 'kwalitatieve' groeiaandelen het beter dan waardeaandelen. Kwalitatieve groeiaandelen leveren een bewezen stabiele winstgroei zonder al te veel risico; waarde-aandelen hebben onderliggend ook goede lange-termijnperspectieven, maar zijn relatief goedkoop.

Dit komt doordat de meeste beleggers de indruk hebben dat er iets mis is met een bedrijf waarvan het aandeel goedkoop is, terwijl de echte waardebelegger daar juist doorheen prikt.

Door de keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten werd de onzekerheid op financiële markten recent vergroot. De sterke koersdalingen op de aandelenmarkten na de uitslag van het Britse EU-referendum scheppen volgens analist David Brett van Schroders echter kansen voor waardebeleggers die op zoek zijn naar aandelen met goede vooruitzichten, maar die in de markt niet geliefd zijn.

Waarde versus groei

Waardeaandelen zijn aandelen die ondergewaardeerd zijn. Hiermee wordt bedoeld dat de koers relatief laag is ten opzichte van factoren zoals winst, dividend, omzet of boekwaarde. Om vast te stellen of een aandeel ondergewaardeerd is wordt vaak de koers-winstverhouding gebruikt.

Een groeiaandeel is daarentegen hoger gewaardeerd omdat er van het desbetreffende bedrijf een hoge groei wordt verwacht. Dat perspectief is ingeprijsd in de koers.

Warren Buffett is één van de bekendste waardebeleggers en houdt er een aantal eenvoudige principes op na houdt. Hij wil tegen een aantrekkelijke prijs beleggen in bedrijven die hij kan begrijpen, met een degelijk bestuur en goede vooruitzichten op de lange termijn.

Financials en nutsbedrijven

Analist Brett van Schroders denkt dat financials en nutsbedrijven momenteel de meeste potentie hebben voor waardebeleggers, terwijl producenten van consumptiegoederen en energieaandelen juist aan de dure kant zijn.

Tip de redactie