Katoenprijs schiet de lucht in

De afgelopen week steeg de prijs van katoen met 15 procent. Ook analisten kunnen de plotselinge, sterke stijging moeilijk verklaren.

De afgelopen jaren was het ronduit saai op de markt voor katoen. De prijs van de grondstof schommelde steeds rond de 65 dollarcent per pound (lb). Tot afgelopen week. Toen steeg de prijs van katoen plots met wel 15 procent tot 73 dollarcent op 14 juli.

Analisten zijn zelf nog een beetje confuus over wat de oorzaak is van de plotselinge stijging maar de aanleiding was een herziene raming van het Amerikaanse ministerie van Landbouw over de wereldwijde katoenreserves.

De Amerikanen schatten dat de wereldwijde reserves volgend jaar met 9 miljoen balen daalt. Een stuk meer dan eerder gedacht. (1 baal weegt ongeveer 500 lb) Reden voor de afnemende reserves is de toenemende vraag naar katoen vanuit China.

China grootste consument

China was al de grootste consument van katoen ter wereld en koopt katoen zoveel mogelijk tegen een vooraf vastgestelde (lage) prijs in. China heeft zo in de loop der jaren een enorme reserve katoenbalen opgebouwd en verkoopt af en toe delen van die reserve om de prijs op peil te houden.

Volgens zakenkrant Financial Times houden de Chinezen ongeveer 5 van de 51 miljoen balen die ze importeren in reserve.

In de raming van het Amerikaanse ministerie van Landbouw komt naar voren dat de Chinezen blijkbaar de afgelopen tijd aardig wat van hun katoenreserves hebben verkocht. Daarom wordt verwacht dat de vraag vanuit China de komende tijd weer gaat aantrekken.

Aan de andere kant zijn er zorgen om het aanbod van katoen. Witte vliegen, ziekten en slechte weersomstandigheden bedreigen de oogsten in onder meer India en Pakistan schrijft cottonnews, een website met nieuws over de sector. Volgens cottonnews is het niet ondenkbaar dat de prijs van katoen hierom nog verder kan oplopen dit jaar.

Lees ook op finanzen.nl: Zilver volgt terugtrekkende beweging goud

Tip de redactie