Gaan de poorten van obligatiefondsen straks ook dicht?

Met obligatiefondsen zou wel eens hetzelfde kunnen gebeuren als er sinds de Brexit met vastgoedfondsen gebeurt: een te grote uitstroom aan kapitaal.

Ze zijn essentieel om je beleggingsportfolio diverser te maken: obligaties. Door veel kenners wordt een combinatie van aandelen en obligaties, meestal respectievelijk 60 en 40 procent, gezien als de ideale beleggingsmix.

Maar voor de gemiddelde particuliere investeerder is het aanschaffen van obligaties makkelijker gezegd dan gedaan. De minimale investering voor een obligatie is doorgaans 1.000 euro. Wie binnen zijn obligatiemandje wat spreiding wil zal al snel tien verschillende obligaties moeten aanschaffen en dus 10.000 euro moeten ophoesten.

Dat bedrag heeft de gemiddelde kleine belegger niet altijd klaar liggen en daarom is er voor die groep het alternatief van een obligatiefonds, waarmee een belegger voor een klein bedrag toch in een mandje obligaties kan stappen. Maar vermogensbeheerder Paul Killik waarschuwt in een opiniestuk in de Financial Times voor deze fondsen.

Vergelijking vastgoedfondsen

Killik trekt de vergelijking tussen obligatie- en vastgoedfondsen. Die laatste categorie komt sinds het Brexit-referendum van 23 juni in de problemen omdat de vastgoedprijzen teruglopen en beleggers om die reden hun geld uit de fondsen halen.

Omdat het bij de vastgoedfondsen ontbreekt aan voldoende liquide middelen - ze kunnen immers niet opeens massaal onroerend goed verkopen - om de uitstroom te ondervangen hebben veel fondsen de poorten dichtgegooid: beleggers mogen tijdelijk niet meer uitstappen.

Killik voorziet een zelfde probleem met obligatiefondsen. Beleggers in die fondsen bezitten de obligaties namelijk niet direct, maar hebben een claim op de waardeontwikkeling. Dus als de marktrente stijgt en obligatieprijzen dalen, dan tikt die waardedaling door in de koers van obligatiefondsen.

Dat is heel anders dan als je direct een obligatie bezit. In dat laatste geval kun je altijd afwachten tot de obligatie aan het eind van de looptijd aflost en weet je precies wat je rendement is.

Illiquide fondsen

Killik schetst een soortgelijk scenario als nu bij de vastgoedfondsen gebeurt, mochten marktrentes vanaf de huidige ultralage niveaus gaan stijgen. Dat zal immers een koersval van obligaties veroorzaken.

De vermogensbeheerder denkt dat vooral particuliere beleggers in obligatiefondsen sneller hun beleggingen van de hand willen doen als de prijzen van obligaties snel dalen.

Net als bij de vastgoedfondsen zal dit volgens Killik ertoe leiden dat er te mogelijk weinig liquide middelen voorhanden zijn om uitstromende beleggers uit te betalen en dus ook hier de poorten tijdelijk dicht zullen gaan.

En volgens Killik zal de nasleep bij obligatiefondsen nog heftiger zijn dan bij vastgoed. Want, zo stelt de schrijver van het opiniestuk, voor vastgoed zullen uiteindelijk altijd wel kopers op de markt komen, maar dat zal niet gelden voor de obligatiefondsen.

Killiks angst is dat particuliere beleggers zo jarenlang met hun vermogen vast zullen zitten in slecht presterende obligatiefondsen.

Lees ook op finanzen.nl: Hoe beleggers profiteren van hype Pokémon Go

Tip de redactie