'Prijsdalingen koffie en suiker op komst'

Volgens een grondstoffenexpert is het tijd om in te zetten op een prijsdaling van suiker, koffie en soja.

De prijzen van suiker, koffie en soja zijn dit jaar respectievelijk met 35, 19 en 25 procent gestegen, maar aan die stijging lijkt volgens Nitesh Shah, grondstoffenstrateeg bij vermogensbeheerder ETF Securities, een einde te komen.

Suiker, koffie en soja hebben volgens Shah dit jaar uitstekende rendementen laten zien. De meeste winst is volgens hem echter toe te schrijven aan wisselkoersschommelingen, met name die van de Braziliaanse real.

Als de Braziliaanse munt stabiel blijft, zullen suiker, koffie en soja volgens de grondstoffenstrateeg weer op hun eigen fundamentals zoals vraag en aanbod worden verhandeld, wat tot prijsdalingen zal leiden.

Hoewel het moeilijk is te voorspellen in welke richting de schommelende Braziliaanse real zich zal bewegen, gelooft Shah dat het goede nieuws over de relatieve politieke stabiliteit in het land, na de afzetting van president Dilma Rousseff, al grotendeels is ingeprijsd.

Brazilië

De economische omstandigheden blijven uitdagend voor Brazilië en Shah ziet daarom slechts een beperkte mogelijkheid voor een significante verdere appreciatie, ofwel waardestijging, van de Braziliaanse real.

De grondstoffenstrateeg denkt dan ook dat de koersschommelingen van de real dit jaar niet langer de prijzen van suiker, soja en koffie zullen beïnvloeden en dat een stijgende productie een negatief effect zal hebben op de prijzen.

Als de Braziliaanse real stabiel blijft verwacht Shah dat de voorziene recordproductie van Arabica koffie en sojabonen en een afnemend tekort aan suiker de prijsrally in deze grondstoffen onder druk zal zetten.

Lees ook op finanzen.nl: Hoe beleggers profiteren van hype Pokémon Go

Tip de redactie