Groeifeest nog niet voorbij voor simpele indexfondsen

'Passieve' indextrackers (ETF's) hebben sinds de introductie 23 jaar geleden een flinke opmars gemaakt en zullen in de komende jaren verder in omvang toenemen.

In de afgelopen tien jaar heeft de industrie van exchange traded funds (ETF's) zich flink uitgebreid. Dankzij de lage kosten van deze zogenoemde indextrackers zijn ETF's vooral populair onder institutionele en particuliere beleggers.

De omvang van het belegd vermogen in ETF's zal in de Verenigde Staten bijna verdrievoudigen en wereldwijd verdubbelen in de komende vijf jaar, zo meldt CNBC op basis van een onderzoek van PwC.

Uit het onderzoek onder meer dan 60 bedrijven blijkt dat de wereldwijde omvang van ETF's naar verwachting zal toenemen van 3 tot in elk geval 7 biljoen dollar in 2021. In de VS wordt een toename voorzien van 2,3 tot 6,2 biljoen dollar.

ETF's zijn fondsen een index zoals bijvoorbeeld de S&P 500 volgen of verschillende sectoren, en ook verhandeld kunnen worden als aandelen. Ook zijn er ETF's die de obligatie- en grondstoffenmarkten volgen.

Beleggingsfondsen versus ETF's

Hoewel de industrie van beleggingsfondsen met een omvang van 13,2 biljoen dollar nog altijd groter is dan de ETF-sector bewegen de twee sectoren zich in tegenovergestelde richting.

Beleggingsfondsen, die meestal actief worden beheerd en die alleen na sluiting van de markt kunnen worden verhandeld, hebben in de afgelopen twaalf maanden het vermogen onder beheer met 3,6 procent zien afnemen. ETF's groeiden in dezelfde periode met 4,1 procent.

Lage kosten

De toenemende populariteit van de indextrackers wordt vooral toegeschreven aan de lage kosten, die vaak een fractie zijn van de vergoedingen die beleggingsfondsen vragen, en aan belastingvoordelen en de liquiditeit van ETF's. De tegenpolen van ETF's, fondsen met actieve beleggers, claimen wel voor de hogere kosten betere resultaten te halen.

Hoewel deze factoren een belangrijke rol spelen toont het onderzoek van PwC aan dat beleggers echter meer belang hechten aan de bedrijfsnaam, de verkoopkanalen, de strategie en de prestaties van een ETF.

Ondanks de opmars van ETF's zullen actief beheerde beleggingsfondsen naar verwachting ook in omvang groeien. De door PwC ondervraagde partijen verwachten dat deze fondsen zullen groeien van 20 miljard dollar naar 100 miljard dollar in de komende vijf jaar.

Lees ook op finanzen.nl: Hoe beleggers profiteren van hype Pokémon Go

Tip de redactie