Profiel Mark Carney: hij bleef wel staan na Brexit

Mark Carney ging in een paar weken van kop van jut naar boegbeeld, maar wie is de de president van de Bank of England?

Alle schijnwerpers zullen donderdag gericht zijn op Mark Carney, de topman van de Britse centrale bank, de Bank of England (BoE).

De geboren Canadees zal dan bekendmaken welke maatregelen de centrale bank gaat nemen om de eerste economische klappen van de Britse Brexit-stem op te vangen. Wie is de Canadees die de Britten door de Brexit-ellende moet gidsen?

De ironie druipt ervan af. Vóór het Brexit-referendum werd er door sommige Brexiteers nog geroepen om het ontslag van Carney. Hij had het gewaagd om de Britten te waarschuwen voor de risico's die een Brexit-stem met zich mee zou brengen.

Nu slikken de critici hun woorden in, omdat Carney als enige publiek prominente figuur zijn rug rechtte in de Brexit-aftermath.

Van Goldman Sachs tot Bank of Canada

Carneys eerste ervaringen met het VK zijn een economiestudie aan de universiteit van Oxford. Daarna gaat hij, in de jaren negentig, werken voor Goldman Sachs op de kantoren in Londen, Tokio, New York en Toronto.

Vervolgens begint zijn carrière in het overheidswezen. In 2003 wordt Carney vice-president van de Canadese centrale bank, maar een jaar later wordt hij 'deputy minister', een functie vergelijkbaar met die van staatssecretaris, bij het Canadese ministerie van Financiën.

In 2008, midden in de financiële crisis, keert hij terug naar de Bank of Canada en verdient hij zijn strepen als een succesvol crisismanager. Met opvallende maatregelen - Carney verlaagt de rente in plaats van die te verhogen zoals de ECB doet - sleept hij Canada sneller dan andere grote economieën weer uit de crisis.

Nu de crisis in Engeland

Carney zal nu al zijn 'crisis-vaardigheden' moeten aanspreken om ook Het Verenigd Koninkrijk uit de chaos die na de Brexit-stem is ontstaan te sturen. Die chaos had Carney overigens al voorzien toen hij in maart een Brexit het "grootste binnenlandse risico voor de financiële stabiliteit" noemde.

Die opmerking kwam Carney op flink wat kritiek te staan van het Brexit-kamp. Maar nadat de kopstukken van dat kamp, Boris Johnson en Nigel Farage, samen met David Cameron al snel na de Brexit via de achterdeur vertrokken, bleef Carney op het strijdtoneel om een oplossing voor de chaos uit te doktoren.

Door het politieke vacuüm bleek de Bank of England praktisch het enige Britse instituut dat probeerde aan een oplossing te werken, schrijft The Wall Street Journal. De kritiek op Carney werd ingeslikt.

Maatregelen

Aan Carney nu de taak om het vertrouwen in de Britse economie te herstellen. Hij liet zich op de dag van de Brexit al niet onbetuigd door meteen 250 miljard pond aan goedkope leningen beschikbaar te maken voor financiële verzekeraars, mochten zij in acute geldnood komen.

De verwachting is dat hij donderdag verdere maatregelen zal aankondigen: onder meer een verlaging van de rente en het opkopen van nog méér obligaties door de centrale bank. De Britten hopen dat Carney na Canada ook het VK door de crisis heen sleept.

Tip de redactie