Zonder reuzen Shell en Unilever zou de AEX er een stuk beroerder voor staan

Dat de AEX-index het dit jaar goed doet, komt volgens analisten vooral door de zware weging van het sterk presterende Shell.

In een webinar van De Telegraaf gaf een aantal beursexperts dinsdag hun mening over de prestaties van de AEX-index tot nu toe dit jaar. Volgens Jim Tehupuring van ProBeleggen zijn de recente goede prestaties van de AEX behoorlijk geflatteerd door de goede resultaten van Shell.

De AEX is tot nu toe dit jaar nagenoeg onveranderd met een plus van 0,8 procent. Maar vergeleken met de dip van ongeveer 378 punten van begin februari staat de AEX inmiddels 17 procent in de plus.

Tehupuring zette de prestaties van de AEX dit jaar af tegen andere beurzen om een opvallend verschil aan te stippen: "De AEX is dit jaar bijna onveranderd, maar kijk je naar de DAX en de AMX zie je minnen van 8 tot 12 procent."

De verklaring zit volgens hem in de goede prestaties van met name energiereus Shell(plus 21 procent) en ook Unilever (plus 7,5 procent) dit jaar. Tehupuring: "Als je kijkt naar wie de grootste koerswinst hebben gemaakt dit jaar zijn dat Shell en Unilever. Die zijn samen 33 procent van de weging van de AEX."

Zonder Shell ziet het er minder uit

Zonder de koersstijging van Shell ziet de prestatie van de AEX er een stuk minder uit, zegt Tehupuring. "Zou je Shell uit de AEX-resultaten halen, ziet het er dramatisch uit. Want gemiddeld daalden de AEX-aandelen met 6 procent."

Tehupuring legt uit waarom de zware weging van Shell nadelig is voor beleggers. Weinig particulieren beleggers hebben 33 procent van hun aandelenportefeuille voor Shell en Unilever gereserveerd. "Dus we denken dat het heel goed gaat, maar dat is helemaal niet zo."

Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer wijst in het webinar ook op de zware invloed van Shell. "Je wordt als indexbelegger eigenlijk genaaid. Want toen Shell het vorig jaar slecht deed, ging de AEX ook naar beneden. Je kan veel beter in de Euro Stoxx 50 beleggen."

Lees ook op finanzen.nl: Goudpijs op recordhoogte, maar hoe lang nog?

Tip de redactie