'Zonder Disney geen beursrally'

De zelfbenoemde beleggingsgoeroe Jim Cramer noemt een tiental aandelen dat de Amerikaanse beurs helpt om echt te klimmen. Hij maakt zich zorgen om Disney.

De Amerikaanse beurzen zijn meer dan aardig aan het herstellen sinds de terugval na het Brexit-referendum. De S&P 500-index behaalde maandag zelfs een recordhoogte. Maar volgens de tv-maker en zelfbenoemde beleggingsgoeroe Jim Cramer heerst er nog veel scepsis onder beleggers over het herstel.

Cramer noemt naast de aandelen van luchtvaartmaatschappijen negen aandelen die het beter moeten doen om de Amerikaanse beurzen echt omhoog te kunnen stuwen: Alphabet (het moederbedrijf van Google), Apple, Starbucks, Nike, Visa, Target, Gilead, Allergan en Disney.

Volgens Cramer zal de huidige aandelenrally slechts tijdelijk zijn als deze aandelen niet sneller gaan stijgen.

Zorgen om Disney

Cramer maakt zich vooral zorgen om het aandeel Disney, dat volgens hem het meest problematische aandeel in de markt is op dit moment. Het gaat namelijk niet goed met de sportzender ESPN, voor 80 procent in handen is van de entertainmentreus.

Daarnaast heeft Disney volgens Cramer nog altijd last van de 'cable bundle issue'. In de Verenigde Staten schaffen tv-kijkers een pakket zenders aan met kabeltelevisie, maar zij kunnen alleen een compleet pakket voor een flink bedrag aanschaffen. Beperktere opties voor een lager bedrag zijn er niet. Veel mensen keren kabel-tv daarom de rug toe, zeker nu er alternatieven als de online-videodienst Netflix op de markt zijn.

Overigens noemde Finanzen-columnist Patrick Beijersbergen vorige week het aandeel Disney vanwege de lage prijs "een koopje".

Brexit goed voor de markten

Cramer noemt de Brexit overigens "het beste dat had kunnen gebeuren voor de aandelenmarkten". Dit omdat de rentes door de Britse stem voor een vertrek uit de Europese Unie nu lager dan verwacht staan.

Door de lage rente en rendementen wordt beleggen in obligaties alsmaar minder aantrekkelijk en beleggers steken hun geld in plaats daarvan liever in aandelen, waardoor de vraag naar van aandelen (en daarmee de prijs) wordt opgedreven.

Lees ook op finanzen.nl: 'Weggezakt aandeel Disney is een koopje'

Tip de redactie