Barclays voorspelt dat VK nog dit jaar in recessie komt

De Britse economie ligt op koers om tegen het einde van het jaar in een nieuwe recessie te belanden.

Economen van de Britse bank Barclays verwachten dat het Verenigd Koninkrijk tegen het einde van 2016 in een nieuwe recessie zal belanden vanwege de enorme onzekerheid waarin het land verkeert na het besluit om de Europese Unie te verlaten.

De economen Andrzej Szczepaniak en Fabrice Montagne van Barclays voorspellen dat de Britse economie in de tweede helft van dit jaar gemiddeld met 0,1 procent per kwartaal zal krimpen en dat die krimp zal aanhouden in 2017.

Vooral de afname van investeringen in vaste activa, die voorafgaand aan het referendum al werd ingezet, is volgens de economen de grote boosdoener, zo meldt Business Insider.

Afname investeringen en vertrouwen

De economen verwachten dat de investeringen in tweede helft van 2016 en in heel 2017 gemiddeld met 0,5 procent per kwartaal zullen afnemen. Ook het vertrouwen van ondernemers heeft een flinke klap gekregen na de Brexit-stem.

Een afnemend ondernemersvertrouwen zorgt ervoor dat projecten en uitgaven worden uitgesteld en dat is slecht voor de economische groei. De economen verwachten daarnaast dat het vertrouwen onder ondernemers nog verder zal wegzakken door de aanhoudende onzekerheid over de gevolgen van de Brexit-stem.

Hand op de knip

De consumenten zullen volgens de Barclays-economen ook de hand op de knip houden. Door de toegenomen onzekerheid zal de Britse consument grote aankopen uitstellen en meer gaan sparen om zich te wapenen tegen een mogelijke financiële storm. Ironisch genoeg zal de economische situatie daardoor alleen maar verslechteren.

In het vorige economische rapport van Barclays over het VK, dat in maart verscheen, was de conclusie nog dat de Britse economie zich "slaapwandelend richting een nieuwe recessie" beweegt. In het eerste kwartaal groeide de Britse economie nog met 0,4 procent, na een groei met 0,6 procent in het vierde kwartaal van 2016.

De situatie is na de Brexit-stem echter zodanig verslechterd dat de Barclays-economen nu concluderen dat de Britse economie "een duikvlucht heeft genomen richting een recessie".

Lees ook op finanzen.nl: Analisten: opmars Shell vertekent werkelijke prestatie AEX-fondsen

Tip de redactie