Britse toezichthouder waarschuwde al voor vastgoedellende

De Britse toezichthouder FCA waarschuwde al eerder dat Britse vastgoedfondsen in de problemen zouden komen door het mogelijke vertrek van het VK uit de Europese Unie.

Beleggers trokken recent massaal geld uit Brits vastgoed, nadat een meerderheid van de Britten in juni bij het Brexit-referendum stemde voor een uitstap uit de Europese Unie.

Zo schortte Standard Life zijn Britse vastgoedfonds van 2,9 miljard pond op en sloot ook fondshuis M&G de deuren van zijn vastgoedfonds. De particuliere beleggers in het UK Property Trust van Aviva kregen te horen dat zij niet langer meer kunnen uitstappen.

Het wordt voor een vastgoedfonds immers moeilijk om beleggers hun geld terug te geven als er gewoonweg geen reserves meer zijn.

Beleidsmakers eerder ingelicht over gevolgen

Uit documenten die in handen van de website Threadneedle Street terecht zijn gekomen, blijkt dat belangrijke beleidsmakers al eerder waren gewaarschuwd door de Britse toezichthouder FCA - zeg maar de Britse AFM - voor een kapitaaluitstroom bij commerciële vastgoedfondsen. De beleidsmakers zijn verenigd in de Financial Policy Committee (FPC) die is belast met het toezicht op de stabiliteit van het gehele financiële stelsel. Het is daarnaast een onafhankelijk orgaan van de Bank of England.

"De FPC is ingelicht door de FCA over de mate van kapitaaluitstroom bij vastgoedfondsen en over de mogelijkheid dat fondshuizen de vastgoedfondsen moeten bevriezen [als gevolg van de Brexit]," zo valt te lezen uit FCA-vergaderstukken van 28 juni en 1 juli.

Het nieuws komt circa een week nadat de Bank of England de kapitaaleisen voor Britse banken verlaagde, zodat zij in totaal 150 miljard pond meer kunnen uitlenen. Toen werd door de Britse centrale bank wel gewaarschuwd voor waardedalingen bij vastgoedfondsen wanneer zij noodgedwongen vastgoed moeten verkopen.

Lees ook op finanzen.nl: Vermogensbeheerders Goldman Sachs moeten broekriem aantrekken

Tip de redactie