Topbelegger Soros put hoop uit Brexit-spijt

De Europese Unie kan sterker uit de huidige ‘Brexit-crisis’ komen nu de Britten spijt krijgen van hun stem.

Dit stelt superbelegger George Soros in een open brief, gepubliceerd door MarketWatch.

In juni stemde een meerderheid van de Britten voor een uitstap uit de Europese Unie. Volgens Soros leek daarmee een verbrokkeling van Europa onvermijdelijk. Problemen in enkele andere landen als Italië, waar banken op omvallen staan, helpen daarbij niet.

Soros merkt op dat Britten nu spijt krijgen van hun Brexit-stem. Zij zagen in korte tijd het pond een enorme koersval maken en prominente leiders van het Brexit-kamp als Boris Johnson en Nigel Farage opstappen. Daarnaast willen de Schotten een eigen referendum om in de Europese Unie te blijven.

Nieuwe petitie

Eind juni werd door de Britten al een petitie gestart om opnieuw een referendum te organiseren over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie. In een week ondertekenden meer dan vier miljoen mensen de online petitie.

Soros uit zich positief verrast over de reactie van de Britten, omdat er groepen actief werden die zich eerder nog niet lieten horen of zelfs helemaal niet hadden gestemd.

Daarmee lijken steeds meer Britten zich volgens Soros te beseffen dat een Brexit mogelijk toch niet zo goed is voor het land. "Wat een onvermijdelijke verbrokkeling van de Europese Unie zou betekenen, kan nu leiden tot een sterker en beter Europa."

Plan van aanpak

Volgens de superbelegger moeten Europese leiders een Brexit niet zien als een scheiding, maar als een mogelijkheid om de Europese Unie opnieuw uit te vinden. In zijn brief geeft hij enkele manieren om dit te doen, zoals het opstellen van een nieuw plan om de vluchtelingencrisis aan te pakken en om de lidmaatschappen van de Europese Unie en de eurozone strikt te scheiden.

"Als er op deze punten vooruitgang wordt geboekt, dan zullen inwoners van de Europese Unie de toegevoegde van een lidmaatschap zien," aldus Soros. "Als dat niet gebeurt, dan valt de EU sneller uit elkaar dan inwoners en politieke leiders zich beseffen."

Lees ook op finanzen.nl: Obligaties en aandelen vertellen ander verhaal over Brexit-nasleep

Tip de redactie