Inzetten op hogere Britse export na Brexit kan verkeerd uitpakken

De koersval die het Britse pond heeft doorgemaakt lijkt goed voor de Britse export, maar het verleden laat wisselende resultaten zien.

Het Britse pond daalde in de nasleep van de uitkomst van het Brexit-referendum flink in waarde ten opzichte van de dollar en de euro. Een lagere waarde van de eigen munt is meestal goed voor de export, andere landen kunnen nu goedkoper inkopen, als jouw munt minder waard is geworden.

Maar nu het pond in waarde is gedaald, is dat geen reden voor de Britten om aan te nemen dat de export automatisch toe gaat nemen, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

De krant zette de gevolgen van twee eerdere koersdalingen van het pond, uit 1992 en 2008, naast elkaar. In de jaren '90 leidde het goedkopere pond wel tot een exportgroei van uiteindelijk bijna 50 procent meer. Maar in 2008 bleef de stijging beperkt tot iets meer dan 10 procent.

Onzekerheid rondom handelspartners helpt niet

Bovengenoemde situaties zijn niet één op één vergelijkbaar, omdat de koersval in 2008 samenging met een wereldwijde financiële crisis en er dus minder vraag naar Britse producten was.

In 1992 was de val van het pond meer een geïsoleerd probleem. Maar de vergelijking laat zien dat er meer factoren dan enkel de koers van het pond bepalen wat er gebeurt met de export.

Wat in de huidige situatie niet in het voordeel van de Britse export spreekt, is dat de oorzaak van de koersval van de Britse munt ligt in de onzekerheid over de handelstoekomst met de Europese Unie, een belangrijke afnemer van Britse goederen, vanwege de uitkomst van het Brexit-referendum.

The Wall Street Journal tekent ook aan dat de winst van een eventueel stijgende export teniet kan worden gedaan, als exporterende bedrijven bijvoorbeeld ingrediënten, materialen of machines uit het buitenland moeten importeren. Die import kost Britse bedrijven immers ook meer.

'Positieve impact zwakker pond'

Toch denkt analist Jonathan Loynes van onderzoeksbureau Capital Economics, het bureau dat het Nexit-onderzoek voor de PVV deed, dat het zwakkere pond een positieve impact op de Britse economie zal hebben.

Loynes spreekt van een mogelijke 'Goldilocks depreciation'. Oftewel een afwaardering van de munt die "groot genoeg is om een effect op de export te hebben, maar niet zo groot dat zij de inflatie te veel zal opdrijven."

Lees ook op finanzen.nl: Hoe beleggers profiteren van hype Pokémon Go

Tip de redactie