Pokémon Go: deze partijen verdienen er op de beurs aan

Welke beursgenoteerde bedrijven liften mee op het succes van de razend populaire app Pokémon Go?

Onder kinderen, en iets oudere kinderen, is de hype rond de nieuwe app Pokémon Go al compleet. De app waarin spelers met gebruik van augmented reality - een mix van virtual reality en de echte omgeving - op pad gaan in hun eigen omgeving om de fictieve wezens, Pokémon (enkelvoud en meervoud), te vangen, wordt in de Verenigde Staten al vaker gedownload dan populaire datingapps als Tinder en nadert Twitter.

Maar niet alleen de gamers zijn in de ban van de nieuwe rage, ook beleggers willen graag gretig inspelen op het succes van de app. Wie zijn de grote (toekomstige) winnaars op de beurs in de slipstream van het Pokémon Go-succes? Finanzen.nl zet het op een rijtje.

Nintendo

De duidelijkste en meest voor de hand liggende winnaar is Nintendo, uitgever van de Pokémon-franchise en zijdelings betrokken bij de ontwikkeling van Pokémon Go. De beloning op de beurs is een koersstijging van meer dan 50 procent sinds de app werd uitgebracht.

De reden voor de harde koersstijging is dat Nintendo tijden achterliep met het ontwikkelen van games voor de smartphone. Het succes van Pokémon Go geeft beleggers het vertrouwen dat Nintendo die slag alsnog kan maken.

En volgens Han Joon Kim, analist bij de Deutsche Bank, is Pokémon Go inderdaad nog maar het begin, schrijft beleggingssite MarketWatch. Nintendo wil in het najaar en in 2017 nog een aantal appgames uitbrengen, zoals Animal Crossing, Fire Emblem en een app van de bekende game Zelda.

Google

Dat het spel is ontwikkeld door Niantic, een dochter van Alphabet (het moederbedrijf van Google), zou ook goed nieuws voor het aandeel Alphabet kunnen betekenen. Het spel maakt gebruik van de technologie van kaartenmaker Google Maps en augmented reality-technieken van Google.

Google investeerde net als Nintendo en The Pokémon Company in Niantic, een investering die door het succes van de Pokémon-app waarschijnlijk succesvol zal blijken, schrijft Jeremy Owens van MarketWatch.

Google profiteert daarnaast van de boost die de al sterke Google Maps-technologie krijgt van het spel. Daarnaast heeft Google flink geïnvesteerd in de augmented reality-technieken die worden gebruikt bij Pokémon Go. Omdat de app laat zien dat deze techniek redelijk simpel op bestaande apparaten als de smartphone kan worden gebruikt, biedt dit ruimte voor verder succes.

De videogame-ETF

Hij bestaat nog maar sinds maart en stelt met minder dan 3 miljoen dollar aan beheerd vermogen eigenlijk nog maar weinig voor. Maar beleggers in de PureFunds Video Game Tech ETF, een trackerfonds dat makers van videogames volgt, hebben ook flink mee kunnen liften op het succes van Pokémon Go.

De ETF heeft posities in 36 bedrijven en de grootste daarvan zat in Nintendo, waardoor de passieve beleggers in dit trackerfonds mee hebben kunnen liften op het succes van Pokémon Go. Sinds het begin van vorige week steeg de ETF met ruim 6 procent in waarde.

Op finanzen.nl lees je alles over de beursgevolgen van Pokémon Go en hoe de makers van het spel geld verdienen met de gratis app.

Tip de redactie