Waar beleggers op moeten leggen als de deeleconomie groter wordt

Nieuwe bedrijven die zich richten op de deeleconomie kunnen nog veel meer markten ontwrichten zegt analist Solange Le Jeune van Schroders.

De snelle opkomst van bedrijven als Uber en Airbnb leren beleggers dat ze op hun hoede moeten zijn voor de plotselinge ontwrichtende krachten van nieuwe bedrijfjes die zich richten op de deeleconomie.

Bedrijven die gericht zijn op het delen van goederen of diensten zijn hot. Met name jonge consumenten omarmen ze gretig en durfkapitalisten lijken in de rij te staan om ze van kapitaal te voorzien. Voor beleggers is het de kunst om nieuwe bedrijven die zich richten op het delen van producten en diensten snel in het vizier te hebben schrijft Solange Le Jeune (foto), analist bij vermogensbeheerder Schroders.

Nog geen beursnotering, wel een bedreiging

De meeste van deze bedrijfjes zijn nu nog niet beursgenoteerd, maar vormen wel een bedreiging voor reeds gevestigde bedrijven die wel een beursnotering hebben.

Voor sectoren als transport en hotels hebben bedrijven als Uber en Airbnb immers ook immense gevolgen gehad.

Zo zal de opkomst van Uber samen met zelfrijdende auto’s volgens zakenbank Barclays leiden tot wel 40 procent minder vraag naar auto’s en resulteren in 60 procent minder auto’s op de weg. Credit Suisse schat dat Airbnb op termijn goed zal zijn voor 5 procent van het totale aanbod van overnachtingen.

Schroders benadrukt dat het voor beleggers erg belangrijk is om de volgende bedrijven die complete industrieën op zijn kop zullen zetten snel in het vizier te hebben.

Analist Le Jeune denkt dat producten die men langer en niet al te intensief gebruikt, aantrekkelijk zijn om te delen. Denk hierbij aan reis- en sportuitrusting en luxe sieraden. Maar ook duurdere kleding en schoenen komen in aanmerking.

Een reeds bestaand bedrijf dat al die kant op gaat is Peerby. Via het Peerby-platform kunnen leden allerlei spullen aan elkaar uitlenen. Afgelopen voorjaar haalde het bedrijf in no-time tonnen op via crowdfunding.

Lees ook op finanzen.nl: 'Recordhoogte Amerikaanse S&P 500 biedt koopkansen'

 

Tip de redactie