De kans die recordhoogtes op Amerikaanse beurs kunnen bieden

De recente recordstand van de Amerikaanse S&P 500 is juist een signaal dat je moet kopen, zo wordt gesteld.

Op het dieptepunt kopen en op het hoogtepunt verkopen. Dat is het credo van veel beleggers. Niet iedereen is het daar mee eens. De recente recordstand van de Amerikaanse S&P 500 is juist een signaal dat je moet kopen, zo wordt gesteld.

De breed samengestelde S&P 500-index bereikte maandag bij opening van de beurzen al een tussentijds recordniveau en kon dit tot het slot vasthouden. De S&P 500 sloot uiteindelijk 0,3 procent hoger op 2137,16 punten. Niet eerder werd dit niveau bereikt.

Ook de andere Amerikaanse beurzen lagen er goed bij. De Dow Jones-index sloot 0,4 procent hoger op 18.226,93 punten en technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent op 4988,64 punten. De beurzen kregen daarbij een steuntje in de rug door een beter dan verwacht banenrapport op vrijdag.

Er kon maandag dus van een hoogtepunt gesproken worden. Meestal een goed moment om winst te nemen door enkele beleggingen weer van hand te doen. Technisch analist Tom Leveroni van Nautilus Research adviseert tegenover de Amerikaanse zakenwebsite Business Insider juist om daar nog even mee te wachten. De recordstand van de S&P 500 zou er namelijk op duiden dat er meer goed nieuws op komst is.

Winst tot 12 maanden na record

Leveroni wees op meerjarige recordstanden, recordstanden die meer dan een jaar na het vorige record worden behaald, uit het verleden. Die bleken allemaal het begin van een periode van groei.

In de zeventien keer dat de Amerikaanse beurzen een recordniveau bereikte sinds 1928, kwam het volgens de analist zestien keer voor dat de beurzen tot drie maanden later nog winsten boekten. Gemiddeld stegen de beurzen in die maanden met vier procent.

In alle gevallen boekten de beurzen tot een jaar na het meerjarige recordniveau hogere slotstanden. Zo won de S&P 500 zes maanden na een meerjarig record gemiddeld 8,5 procent. Na twaalf maanden bleek de winst voor de Amerikaanse index zelfs 15,6 procent, aldus Leveroni.

Een recordstand wil dus niet zeggen dat de beurzen alsnog niet verder kunnen stijgen, zo is de mening van de marktvorser.

Lees ook op finanzen.nl: Goudpijs op recordhoogte, maar hoe lang nog?

Tip de redactie