Kazachstan speelde beter in op koers pond dan superbelegger Soros

Superbelegger George Soros deed het niet, maar de centrale bank van Kazachstan speculeerde stevig op het Britse pond rondom het Brexit-referendum en won flink.

De voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan heeft flink verdiend aan de heftige koersreactie van het Britse pond vlak voor en vlak na het Brexit referendum.

De president van de Centrale bank van Kazachstan Daniyar Akishev, laat in een interview met Bloomberg weten dat hij daags voor het referendum zich met optiecontracten had ingedekt tegen schommelingen in de koers van het Britse pond.

Voordelig ponden lozen

Vlak voor de uitslag oefende Akishev die opties uit waardoor hij voor een zeer gunstige koers, het pond steeg flink in waarde in aanloop naar het referedum, voor enorme bedragen aan Britse ponden kon lozen.

Na de uitslag van het referendum dook de koers van het Britse pond met 8 procent omlaag, dus bleek het verkopen van de opties een verstandige zet van de Kazakken. De centrale bank had toen namelijk al veel van zijn Britse ponden tegen de hoge koers gewisseld in Amerikaanse dollars.

Hoe veel de centrale bank van Kazachstan precies heeft verdiend met deze zet, wil Akishev niet kwijt. Wel laat hij doorschemeren dat het een zeer lucratieve actie is geweest.

Kazachstan is de grootste energieproducent van Centraal-Azië. De centrale bank beheert er tevens het nationale oliefonds met een geschatte waarde van 65,7 miljard dollar.

Ook op finanzen.nl: 'Terugdraaien van de Brexit kan het pond nog redden'

Tip de redactie