Aandeel Nintendo maakt koerssprong dankzij populariteit nieuwe Pokémon-app voor smartphones

Het aandeel van de Japanse computerspelletjesmaker Nintendo werd tijdens de inmiddels afgelopen handelsdag in Tokio 9 procent meer waard na het succes van de nieuwe gratis mobiele game Pokémon Go in de Verenigde Staten en Australië.

Het spel werd in korte tijd de meest gedownloade app en schetst een hoopvol beeld voor de toekomst van Nintendo.

Pokémon Go is een mobiele game voor iOS- en Android-telefoons en is tot nu toe slechts in een paar landen beschikbaar. In de Verenigde Staten en Australië staat het spel al bovenaan aan de ranglijsten van Apple's App Store. Wanneer het spel in de Nederlandse app-winkels zal verschijnen is nog niet bekend.

Gratis spel

Het spel is gratis te verkrijgen, maar spelers kunnen via ingebouwde app-aankopen extra items kopen om sneller vooruit te komen. Pokémon Go is ontwikkeld door Niantic, dat vorig jaar zomer werd afgesplitst van Google. Het is het eerste spel van Niantic sinds de verzelfstandiging van het bedrijf.

Voor de ontwikkeling van het spel werkte Niantic samen met The Pokémon Company, waarin Nintendo een belang heeft van 33 procent. Ook heeft het Japanse bedrijf een belang in Niantic.

Ook al is Nintendo slechts indirect betrokken bij het spel, het succes van Pokémon Go wekt het vertrouwen onder beleggers dat het Japanse bedrijf nieuwe inkomsten kan aanboren om de tegenvallende opbrengsten van de console-activiteiten op te vangen.

Beurswaarde

"Het bedrijf heeft een enorme schat aan immateriële vaste activa, zoals spelpersonages, maar heeft tot nu toe nooit serieus geprobeerd om ze te gebruiken. Maar het succes van Pokémon GO laat zien dat het bedrijf een geweldigde content heeft", zei een vermogensbeheerder in Tokio tegen persbureau Reuters.

Nintendo was vrijdag het meest verhandelde aandeel op de beurs in Tokio en klom tussentijds met 10 procent tot het hoogste niveau in meer dan twee maanden. De beurswaarde van het bedrijf bedraagt zo'n 23 miljard dollar.

Lees ook op finanzen.nl: Janneke Willemse: De AEX voorbij gestoken in juni