De olieprijs gaat omlaag en dus geven Golfstaten bakken obligaties uit

De olierijke Golfstaten richten zich door de lage olieprijs op een nieuw exportproduct: schuldpapier.

De olieproducerende staten van de Perzische Golf geven in het snelste tempo ooit nieuwe obligaties uit. De ontwikkeling toont aan hoe het goedkopere zwarte goud de financiële structuur van de regio op de schop neemt ondanks dat de olieprijs dit jaar bijna is verdubbeld.

De Golfstaten Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Koeweit, Qatar en Oman hebben samen in totaal een recordbedrag van 18 miljard dollar opgehaald door de uitgifte van obligaties in 2016, meldt The Wall Street Journal.

Investeerders verwachten dat de Golfstaten nog meer obligaties zullen gaan uitgeven, aangezien de olieprijs nog altijd lager ligt dan de gemiddelde olieprijs die de overheden in de afgelopen jaren hebben gebruikt bij de vaststelling van de begrotingen.

Volgens JP Morgan Chase wil Saudi-Arabië in de komende weken tot 15 miljard dollar ophalen en zal het totale emissiebedrag van de Golfstaten in 2016 uitkomen op zo'n 35 miljard dollar. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van het vorige record in 2009.

Grote vraag, maar wel voorzichtigheid

De vraag naar de obligaties van de Golfstaten is groot onder investeerders. Qatar haalde in mei 9 miljard dollar op met de uitgifte van staatsobligaties, die ruimschoots was overtekend. Qatar had makkelijk het dubbele kunnen ophalen.

Ondanks het aantrekkelijke rendement op de staatsleningen manen veel buitenlandse investeerders echter tot voorzichtigheid.

"Wanneer je een obligatieprogramma start moet je wel de opbrengsten hebben om de betalingen te kunnen voldoen", zegt Michel Del Buono, obligatiestrateeg bij Makena Capital. "Op dit moment hebben langetermijninvesteerders volgens mij nog niet voldoende informatie om het onderscheid te kunnen maken."

Qatar en Saudi-Arabië hebben inmiddels schuldagentschappen opgericht die markten monitoren en de nieuwe schulden beheren. Volgens kenners is dat een teken dat ze een langetermijnrelatie willen opbouwen met investeerders.

Relatief schuldenvrij

Veel Golfstaten zijn nog altijd relatief schuldenvrij dankzij de enorme oliewinsten in het afgelopen decennium. De totale externe publieke schuld bedroeg in 2014 10,5 procent van het bruto binnenlands product van de Golfstaten. Dat was het laagste niveau ooit.

De val van de olieprijs in 2015 zorgde echter voor forse fiscale druk. Zelfs na het herstel van de olieprijzen dit jaar is een olievat nu nog altijd de helft goedkoper dan in 2014 (ongeveer 100 om 50 dollar). Dit zorgt voor flinke gaten in de begrotingen van de Golfstaten, die worden gekenmerkt door uitgebreide sociale diensten en dure prestigieuze bouwprojecten.

Lees ook op finanzen.nl: 'Olieprijs kan naar 10 dollar'

Tip de redactie