Tesla gaf aandelen uit zonder te vertellen over dodelijk ongeval

Autofabrikant Tesla bracht nieuwe aandelen op de markt, toen het bedrijf al wist van een dodelijk ongeval met een zelfrijdende auto, maar daarover niets zei.

Opschudding rondom de hippe fabrikant van elektrische auto's Tesla. Begin mei viel het eerste dodelijke slachtoffer te betreuren met een ongeluk van een zelfrijdende auto van Tesla. Maar dit werd niet gemeld toen Tesla medio mei voor 1,5 miljard dollar aandelen uitgaf; topman Elon Musk verkocht toen voor een half miljard dollar van zijn eigen aandelen Tesla.

Nieuwssite Fortune brengt het opvallende tijdsschema naar buiten. Het begon op 7 mei, toen de 40-jarige Tesla-bestuurder Joshua Brown overleed omdat de automatische piloot van zijn Tesla Model S een verkeerde inschatting maakte. Hij botste tegen een overstekende vrachtwagen met oplegger en crashte tegen een paal.

Elf dagen later, op 18 mei, was dit ongeluk niet bekend bij het publiek, maar wel bij Tesla zelf. Toch besloot Tesla, zonder het ongeval te melden, zo'n 2 miljard dollar aan Tesla-aandelen op de markt te brengen. Dat ging voor ongeveer driekwart om nieuwe aandelen en voor een kwart om aandelen van Tesla-topman Musk.

Het nieuws over de dood van Brown kwam pas donderdag 30 juni laat op de dag naar buiten. Het aandeel Tesla opende vrijdag 1 juli lager op 206 dollar, na een slot van 212 dollar op donderdag; wel herstelde het aandeel uiteindelijk op de vrijdag nog, met een slotkoers van 216 dollar.

Verdediging Tesla

Tesla noemt het artikel van Fortune misleidend. Volgens de autofabrikant was bij de aandelenuitgifte wel een (algemene) zin opgenomen waarin Tesla de belegger ervan op de hoogte bracht dat de autofabrikant aansprakelijkheidsclaims te verwerken zou kunnen krijgen.

Daarnaast stelt het bedrijf van Musk dat het ten tijde van de aandelenuitgifte nog helemaal niet op de hoogte was van de precieze achtergrond van de crash.

De crisiscommunicatie van Tesla rondom het dodelijke ongeval liet te wensen over, lees daar meer over op finanzen.nl.

Tip de redactie