Topbelegger waarschuwt dat pond gelijk kan komen met dollar

Het Verenigd Koninkrijk moet snel orde op zaken stellen want anders zal het Britse pond verder afzakken richting pariteit met de Amerikaanse dollar.

Mohamed El-Erian maant de Britse politici om snel orde op zaken te stellen na de Brexit-stem. Als de politiek nu niet snel met een geloofwaardig plan B komt met een vrijhandelsakkoord met de EU zal het Britse pond verder wegzakken naar pariteit met de Amerikaanse dollar.

Oftewel het pond zal dan evenveel waard zijn als de dollar. Daarvoor waarschuwt de hoofdeconoom van de Duitse verzekeraar Allianz. Een pond staat nu op 1,29 dollar, dus pariteit zou een forse klap betekenen voor de Britse munt.

In een interview met persbureau Reuters (link) stelt El-Erian dat het Verenigd Koninkrijk een grote structurele onzekerheid, lagere economische groei en een hoger risico op een recessie riskeert na de Brexit-stem. "Plan B is afhankelijk van de politici in Londen en in Brussel, maar tot nu toe hebben ze hun verantwoordelijkheid nog niet genomen."

Politieke crisis

De Brexit-stem heeft het VK in de ergste politieke crisis in de moderne geschiedenis gestort en laat investeerders in onzekerheid achter over de toekomstige relatie tussen de Britten en de EU.

De Britse premier David Cameron stapt na de zomer op en zijn opvolger zal de onderhandelingen over het vertrek van de Britten in goede banen moeten leiden.

Het Britse pond is sinds de Brexit-stem gezakt tot het laagste niveau in 31 jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Volgens El-Erian staat het pond op twee fronten onder druk.

El-Erian: "Zowel op de lopende rekening als op de kapitaalrekening zijn er zorgen door de onzekerheid over de toekomstige handelsrelatie en de instroom van investeringen, terwijl de Bank of England geen anker van hogere rentevoeten kan uitgooien."

Lees ook op finanzen.nl: 'De euro is het grote probleem, niet de Brexit'

Tip de redactie