De goudprijs staat op het hoogste punt in twee jaar maar het kan snel afgelopen zijn met de opmars van het gestolde angstzweet, denken analisten.

Beleggers staan in de rij om goud te kopen en de prijs van het edelmetaal stijgt navenant. Met een prijs van 1367 dollar per ounce is de goudprijs op het hoogste punt in twee jaar beland.

Veilige haven

Nadat de Britten stemden voor een scheiding met de EU, vluchtten veel beleggers naar goud als veilige haven. Vanwege de onzekerheid die een Brexit met zich meebrengt voor financiële markten stoppen beleggers hun geld in goud als bescherming tegen onder meer schommelingen in de waarde van het Britse pond, aandelen en inflatie.

Bovendien zijn ultraveilige staatsobligaties momenteel zo in trek, dat je er als belegger vrijwel geen rendement meer op kunt maken. Kortom; bange beleggers hebben niet heel veel alternatieven voor hun centen en vluchten massaal in goud.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal stroomde er sinds januari 2009 nog nooit zoveel geld naar de SPDR Gold Trust (de grootste ETF ter wereld die fysiek goud heeft) dan deze week.

Nog ruimte voor verdere stijging

Op korte termijn zien analisten zoals David Govett van Marex Spectron en George Gero van RBC Wealth Management de goudprijs nog wel even stijgen. Het wordt niet onwaarschijnlijk geacht dat de goudprijs de 1400 dollar kan aantikken de komende weken.

Tegen het einde van het jaar oppassen

Op de iets langere termijn is het echter wel oppassen geblazen waarschuwt handelaar James Cordier op de Amerikaanse zakenzender CNBC. Later dit kalenderjaar zou het wel eens afgelopen kunnen zijn met de opmars van de goudprijs. Cordier krijgt op CNBC bijval van John LaForge van WellsFargo Bank.

De twee betogen dat de algehele trend is dat de goudprijs en die van andere grondstoffen de afgelopen jaren zijn gedaald. Zowel Cordier als LaForge denken dat de opleving van de goudprijs de eerste helft van dit jaar slechts tijdelijk is in een algehele neergaande trend. Op termijn zal goud zich volgens de twee weer gaan gedragen als een normale grondstof en kan de prijs dalen tot 1200 of wellicht 1000 dollar, schatten Cordier en LaForge.

Lees ook op finanzen.nl: Zilver in trek door verwachte stimulering Bank of England