'Aandelen kunnen vijftien procent stijgen dit najaar'

Beursexpert Jeremy Siegel verwacht een rally op aandelenmarkten dankzij herstel van de bedrijfswinsten.

De bekende finance-hoogleraar Jeremy Siegel van The Wharton School of the University of Pennsylvania verwacht dat goede Amerikaanse bedrijfsresultaten in de tweede helft van het jaar tot een koersstijging van 10 tot 15 procent kunnen leiden.

In een interview met zakenzender CNBC stelt de hoogleraar dat de wijdverspreide perceptie onder beleggers dat de markt "rijkelijk is gewaardeerd", hoofdzakelijk te maken heeft met zwakke bedrijfswinsten. Deze zwakke bedrijfswinsten werden op hun beurt weer veroorzaakt door de forse daling van olieprijzen.

Door het herstel van de winsten van energiebedrijven en de stabilisering van de wereldwijde macro-economische omstandigheden zouden de bedrijfswinsten volgens Siegel met 10 tot 12 procent kunnen stijgen. In combinatie met de lage rentevoeten ziet de Amerikaanse aandelenmarkt er volgens de professor dan ook "niet duur" uit.

Lage rente

Door de lage rente is er volgens Siegel "geen enkele hoop op rendement in de vastrentende markt" en dat zou investeerders naar de aandelenmarkt moeten jagen. Hij benadrukt wel dat er een winstherstel nodig is om de aandelenmarkt werkelijk op stoom te krijgen. De eerste signalen van dit herstel van de bedrijfswinsten zullen in de komende weken optreden, wanneer de bedrijven hun tweedekwartaalcijfers publiceren.

Brexit-pijn moet nog komen

Niet iedereen is zo positief als Siegel. Savita Subramanian, strateeg bij Bank of America Merrill Lynch, verwacht dat de ware pijn van het besluit van de Britten om de EU te verlaten pas duidelijk zal worden, als veel bedrijven hun vooruitzichten vanwege de Brexit zullen aanpassen. Dit zou beleggers een flinke kater kunnen bezorgen na het herstel van de Brexit-verliezen afgelopen week.

Lees ook op finanzen.nl: Zilverkoorts op de beurs, na actie Britse centrale bank

Tip de redactie