Fondsbeheerders Goldman Sachs trekken broekriem aan

Zakenbank Goldman Sachs heeft managers van de vermogensbeheerdivisie opgedragen de broekriem aan te trekken, na zwakke prestaties van enkele grote beleggingsfondsen.

Om de kosten terug te dringen mogen de 2.000 medewerkers van GSAM geen reizen meer maken die niet rechtstreeks te maken hebben met het verwerven van nieuwe klanten of het bezoeken van bestaande klanten, zo meldt zakenzender CNBC.

Uit gegevens van Morningstar blijkt dat het belangrijkste obligatiefonds van GSAM het slechter doet dan veel andere fondsen en dat beleggers voor de vijftiende maand op rij geld hebben onttrokken uit het Amerikaanse obligatiefonds van GSAM.

Druk op hele bedrijfstak

De malaise bij GSAM weerspiegelt de bredere druk in de gehele bedrijfstak, waar actief beheerde fondsen marktaandeel verliezen aan goedkopere indextrackers.

Andere vermogensbeheerders hebben dit jaar ook in de kosten gesneden vanwege de uitstroom bij de actief beheerde fondsen. Partijen als BlackRock, Franklin Templeton en Pimco hebben allemaal personeel ontslagen.

Het totale beheerde vermogen van GSAM groeide in het eerste kwartaal nog wel met 100 miljard tot 900 miljard dollar op jaarbasis. De belangrijkste obligatiefondsen van het bedrijf doen het echter minder goed in vergelijking met de concurrenten.

Het obligatiefonds van GSAM is in het afgelopen jaar met 2,5 procent gezakt, terwijl de obligatiemarkt als geheel met 6 procent is gestegen. Over een periode van drie jaar staat het fonds nu in de min. In de afgelopen achttien maanden hebben klanten in totaal 12 miljard dollar aan het fonds onttrokken, waarmee het in omvang is gehalveerd.

De totale uitstroom bij de Amerikaanse obligatiefondsen van GSAM bedroeg in de afgelopen achttien maanden 17,5 miljard dollar. Het totale vermogen van deze fondsen bedraagt nu 81 miljard dollar.

GSAM weet wel geld te verdienen met de introductie van een aantal indextrackers en de groei in geldmarktfondsen.

Lees ook op finanzen.nl: Opkomende markten extra interessant door Brexit

Tip de redactie