Beleggers hollen achter stijgende prijs propaan aan

De prijs van propaan is dit jaar zeer hard gestegen. Is het al te laat om nog aan boord te stappen van deze rally?

De Verenigde Staten zijn dit jaar de dominante kracht geworden op de wereldwijde propaanmarkt. De Amerikaanse export van propaan, een licht ontvlambaar gas, steeg naar recordniveaus en de aandelen van sommige energiebedrijven behoren tot de sterkste stijgers.

De vraag is echter of de rally in propaan, zoals in veel andere grondstoffen (bijvoorbeeld ijzererts, sojabonen en lithium) dit jaar, zo snel en hard gaat dat het al te laat is om nog in te stappen.

Analist Christopher Sighinolfi van Jefferies heeft volgens The Wall Street Journal vorige maand zijn advies verlaagd voor acht verschillende pijplijn- en verwerkingsbedrijven die profiteren van de toegenomen handel in propaan en vergelijkbare aardgasvloeistoffen (NGL's).

Zorgen over vertrouwen

De analist, die al positief was over deze bedrijven terwijl anderen nog sceptisch waren, stelt dat de aandelen te duur zijn geworden. Oneok, één van deze bedrijven, is dit jaar al 88 procent gestegen en is het op én na best presterende aandeel in de Amerikaanse S&P 500-index.

Sighinolfi maakt zich ook zorgen over het vertrouwen in de markt dat de prijzen van NGL's alleen maar kunnen blijven stijgen en hoe tegelijkertijd de dalende volumes aan de kant worden geschoven.

De prijzen stijgen volgens hem deels door de verwachte aanbodverlagingen later dit jaar. Dit betekent echter dat er minder NGL's door de pijplijnen vloeien en de bedrijven dus minder verdienen.

Propaan versus ethaan

Beleggers zouden echter kunnen gokken op de prestatie van propaan ten opzichte van ethaan. De prijs van ethaan is dit jaar eveneens zeer sterk gestegen. Ethaan is echter veel moeilijker te transporteren dan propaan.

De prijs van propaan zou volgens Greg Sharenow, portfoliomanager bij Pacific Investment Management, op korte termijn sterk kunnen stijgen, zowel door de buitenlandse als de binnenlandse vraag. Propaan verwarmt in de VS zo'n 6 miljoen huizen en boeren gebruiken het om de oogst te drogen. De propaanprijs kan dus stijgen tijdens koude winters of periodes van grote oogsten.

Lees ook op finanzen.nl: Beleggers stappen uit de oliemarkt door Brexit

Tip de redactie