Analyse: Ook Apple zucht onder Brexit

De vraag naar iPhones kan zakken, omdat de Brexit voor een onzekere economie zorgt.

Ook techbedrijf Apple zou nog wel eens de dupe kunnen worden van de Brexit-stem van het Britse volk. De onzekerheid die de uitkomst van het Brexit-referendum met zich meebrengt zorgt voor een mogelijk lagere vraag naar Apple-producten.

Dat blijkt uit een rapport van Citigroup (kortweg Citi) waarover beleggingssite MarketWatch schrijft. De analisten van Citi hebben hun winst- en omzetverwachtingen voor Apple voor het derde kwartaal van dit jaar naar beneden bijgesteld.

Citi's omzetverwachting is met een miljard verlaagd van 42,2 naar 41,2 miljard dollar. De winst per aandeel komt volgens de analisten in het derde kwartaal uit op 1,35 dollar, waar eerder nog werd ingezet op 1,40 dollar.

Brexit speelt mee

Analist Jim Suva van Citi verwacht dat Apple last zal krijgen van de nasleep van de Brexit-stem van de Britten. Al was het maar om de economische onrust die er waarschijnlijk de komende tijd zal zijn. Die onrust zal volgens Suva de vraag naar Apple-producten even dempen.

Een ander probleem is dat mensen steeds langer met hun iPhones doen en dus minder snel een nieuwe nodig hebben. Gemiddeld doet een klant nu zo'n 28 maanden met een iPhone, in 2013 was dit nog 24 maanden.

Toch een koopadvies

Ondanks de negatieve signalen handhaaft Suva nog steeds zijn koopadvies voor het aandeel Apple. Zijn koersdoel voor de komende twaalf maanden is 115 dollar. Apple sloot woensdag op een koers van ruim 95 dollar.

Lees ook op finanzen.nl: Waarom banken en verzekeraars op de beurs verliezen door Brexit

Tip de redactie