De notulen zullen beleggers er waarschijnlijk aan helpen herinneren dat de Amerikaanse economie er vóór de Brexit-stem ook al niet zo goed voor stond.

Beleggers kijken woensdag onder meer uit naar de publicatie van de notulen van de beleidsvergadering van de Federal Reserve in juni. De bijeenkomst van de Fed vond plaats één week voor de verrassende Brexit-stem, die de financiële markten kortstondig deed opschudden.

Hoewel de aandelenmarkten afgelopen week herstelden van de Brexit-verliezen zullen de notulen volgens The Wall Street Journal een onvriendelijke herinnering vormen dat de Amerikaanse economie voor het besluit van de Britten om de EU te verlaten ook al niet zo lekker draaide.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zal naar verwachting geen serieuze financiële schok veroorzaken, maar het zal de Amerikaanse economie ook niet helpen in haar worsteling om weer op stoom te komen. De banengroei in de VS in mei was teleurstellend en ook over april werd het aantal banen neerwaarts bijgesteld.

Het banenrapport van juni, dat vrijdag verschijnt, zal naar verwachting wel beter maar niet geweldig zijn. De economische groei in de VS blijft koppig laag en de inflatie ligt ruim onder het voorkeursniveau van de Fed van 2 procent.

Brexit-waarschuwing Fed

Ook waarschuwde Fed-voorzitster Janet Yellen voorafgaand aan het Britse EU-referendum dat een besluit van de Britten om het EU-lidmaatschap op te zeggen "duidelijk gevolgen zal hebben voor de economie en de financiële markten".

De Fed liet de rente in juni dan ook onveranderd. Daarnaast schroefde de centrale bank zijn vooruitzichten voor verdere renteverhogingen in de komende jaren terug. De notulen zullen laten zien of de Fed vooral bezorgd was over het Britse referendum of over de afzwakkende onderliggende economie.

Geen renteverhoging in 2016

De financiële markten gaan er ondertussen van uit dat de Fed door de Brexit-stem nog voorzichtiger is geworden. De markt heeft een kans van meer dan 80 procent ingeprijsd dat de Fed de rente dit jaar niet meer zal verhogen.

Tot nu toe hebben de vastrentende markten die rentevoeten juist ingeschat. De obligatiemarkten voorspellen daarnaast dat de economie nog jaren zwak zal blijven, terwijl de aandelenmarkt meer optimistisch zijn over de toekomst. De notulen zullen mogelijk antwoord geven op de vraag: welke markt heeft gelijk?

Lees ook op finanzen.nl: Het gelijk van George Soros: pond zakt door grens van 1,30 dollar