Waar de aandelen weer snel terug stuiterden na de terugval door het Brexit-referendum, zakken obligaties alleen maar verder weg.

Sinds het Brexit-referendum is het onrust troef op de Amerikaanse aandelenmarkten. Direct na de Brexit-stem knalde de S&P 500-index omlaag, om na een paar dagen weer flink op te krabbelen. Een zelfde patroon voltrekt zich op de Europese beurzen.

Het is een compleet ander beeld dan op de Amerikaanse obligatiemarkten. De rentes op die markten daalden na de Brexit-stem en hebben de weg terug omhoog niet meer gevonden, zoals de aandelenmarkten dat wel vonden.

En dat verschil schept een "ongezond beeld", zegt James Mackintosh van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Want obligatiemarkten lijken met hun aanhoudende daling aan te geven dat de globale economie afkoelt, terwijl aandelen een ander beeld laten zien.

Verdedigende rally

Maar de rally op de beurzen laat ook zien dat beleggers een defensieve houding aannemen, stelt Mackintosh. De sectoren die goed presteren, bijvoorbeeld gezondheidszorg en telecom, zijn sectoren die producten maken die mensen ook nodig hebben in economisch slechte tijden. Oftewel: volgens Mackintosh is dit een defensieve rally in plaats van een groeirally.

Het tweezijdige beeld dat aandelen en obligaties laten zien zet beleggers voor het blok, schrijft Mackintosh. Kiezen zij voor de defensieve beleggingen in veilige sectoren, dan zou dat wel eens slecht kunnen uitpakken als de gevolgen van de Brexit-stem mee blijken te vallen.

Maar beleggen in zogenaamde groeiaandelen die door de huidige onrust goedkoop zijn, zou weer helemaal verkeerd uitpakken als de Brexit-nasleep toch zwaarder dan gedacht blijkt.

Lees ook op finanzen.nl: Russische bedrijven melden zich weer op de obligatiemarkt