Steeds meer beleggers stappen uit de oliemarkt als gevolg van toegenomen zorgen over de wereldeconomie.

De olieprijzen daalden dinsdag fors met bijna vier procent. Evenwel werd door de Amerikaanse nieuwswebsite Marketwatch opgemerkt dat de handelsvolumes laag waren, nadat de markten in de Verenigde Staten maandag gesloten bleven in verband met de viering van Independence Day.

MarketWatch stelde dat het aantal beleggers dat speculeert op de olieprijs is afgenomen, nadat in juni een meerderheid van de Britten voor een uitstap uit de Europese Unie stemde. De Brexit-stem zorgde voor onrust op de financiële markten en ontmoedigt nu speculanten om te investeren in risicovollere beleggingscategorieën als olie.

Het afbouwen van posities door oliespeculanten zorgt voor de huidige daling van de olieprijzen, stelt Myra Saefong van MarketWatch. De onzekerheid over de wereldeconomie zorgt er ook voor dat de vraag naar olie minder snel zal groeien dan voorheen werd gedacht, aldus analisten.

Vertraagde reactie

Daarnaast stelt zakenbank Barclays in een rapport dat de oliemarkt vertraagd zal reageren op het Britse referendum. De analisten trekken de vergelijking met de crisis in 2008: maanden na het omvallen van de eerste Amerikaanse bank in maart 2008 stegen de meeste grondstoffen nog door. Pas in september van dat jaar ging het de andere kant op met grondstoffen.

Kort na het Britse referendum kregen de olieprijzen net als de financiële markten een klap te verduren, om vervolgens toch wat te herstellen. Met de verliezen van dinsdag zijn futures op een vat Brent evenwel ruim vier procent minder waard geworden sinds de Brexit.

Lees ook finanzen.nl: De AEX-maandblik van de Nik: AEX kan onder 400