De technologiesector wist relatief snel te herstellen na de Brexit-schok afgelopen maand. Er wacht evenwel een uitdagende periode voor bedrijven in de sector.

Eind juni werd bekend dat een meerderheid van de Britten voor een Brexit had gestemd. Voor 70 procent van de technologiebedrijven die aan de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 index staan genoteerd gebeurde dit de laatste week van het tweede kwartaal, zo merkte de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op.

De uitkomst van het referendum zal naar verwachting dan ook een beperkte impact hebben op bedrijfscijfers uit het afgelopen kwartaal.

Het lopende kwartaal en de periodes daarna kunnen echter een ander beeld laten zien, als steeds meer ondernemingen besluiten een hand op de knip te houden. Investeringen in bijvoorbeeld hardware of software worden uitgesteld, hetgeen de technologiesector onder druk zal zetten.

Terugval

Het lijkt nog even te duren voordat de daadwerkelijke impact van een mogelijke Brexit bekend wordt, maar analisten blijven somber gestemd over de toekomst.

Zo voorspelt Goldman Sachs volgens The Wall Street Journal dat de Britse economie met 2,8 procent kan terugvallen in de komende 18 maanden, waarbij een "gematigde recessie" begin volgend jaar niet wordt uitgesloten. In deze periode kan de economische groei in de eurozone met 0,5 procent afnemen, aldus Goldman Sachs.

De huidige onzekerheid zorgt ook voor een zwakke euro en pond, waardoor producten van Amerikaanse bedrijven duurder worden voor Europese ondernemingen en consumenten.

Nieuwe standaard

En daar kunnen bedrijven als HP of IMB last van krijgen. 30 procent van de omzet uit deze bedrijven is blootgesteld aan de euro en het Britse pond, aldus analisten van Bernstein.

Voor softwarebedrijven als Microsoft, die afhankelijk zijn van grote licentiedeals, zal de onzekerheid ervoor zorgen dat het langer duurt om overeenkomsten te sluiten.

De nieuwe situatie die zal ontstaan na Brexit, zal tot een ander uitgavepatroon bij bedrijven leiden, verwacht The Wall Street Journal. "Dit hoeft niet voor een recessie onder technologiebedrijven te betekenen, zolang deze ondernemingen zich maar aanpassen aan de nieuwe standaard. De aanstaande "transitieperiode" zal enkel voor de nodige uitdagingen zorgen."

Lees ook op finanzen.nl: 'AEX kan onder 400'