In de afgelopen zes handelsdagen won zilver maar liefst 14 procent aan waarde.

De zilverprijs blijft maar stijgen, sinds de Bank of England liet weten dat er deze zomer mogelijk meer stimuleringsmaatregelen komen vanwege de onrust rondom het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

In de afgelopen zes handelsdagen won zilver bijna 14 procent. Maandag sloot de zilverprijs nog 2,3 procent hoger op 20,49 dollar en kwam eerder op de dag zelfs kortstondige boven de 21 dollar uit. Dit niveau werd sinds juli 2014 niet meer bereikt.

Daarmee lijkt de markt voor te sorteren op stimuleringsmaatregelen van de Britse centrale bank, die mogelijk al in de zomer kunnen komen.

Stimulering

Gouverneur Mark Carney van de Britse centrale bank liet afgelopen donderdag in een toespraak weten te willen ingrijpen om ervoor te zorgen dat de financiële markten blijven functioneren. Carney wil daarmee onrust rondom het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie wegnemen.

Actie vanuit de Bank of England kan ervoor zorgen dat bepaalde beleggingen devalueren. Als gevolg kiezen beleggers nu massaal voor edelmetalen. Naast de zilverprijs vond ook de goudprijs de weg omhoog. In de afgelopen zes handelsdagen werd het edelmetaal ruim 2 procent meer waard.

Mijnbouwers

Aandelen van goud- en zilvermijners profiteren van de toegenomen interesse naar edelmetalen en lagen er de afgelopen tijd goed bij. Zo schoot het aandeel IMPACT Silver maandag nog ruim 25 procent omhoog, won Fortuna Silver Mines 9 procent en schreef Barrick Gold 4 procent bij.

Lees ook op finanzen.nl: 'Olieprijs kan naar 10 dollar'