Sinds het Brexit-referendum is de koers van ABN Amro fors gedaald. Een fikse domper de Nederlandse staat, die nog altijd grootaandeelhouder is.

Het loopt op z'n zachtst gezegd even niet zo lekker met banken op de beurs, sinds het Brexit-referendum van 23 juni. Ook Nederlandse beursgenoteerde banken zitten in het verdomhoekje bij beleggers. Voor ABN Amro levert dat nog extra problemen op: de staat dreigt nog méér verlies te lijden op de privatisering van de grootbank.

In totaal heeft de overheid in de nationalisatie van ABN Amro sinds 2008 zo'n 22 miljard euro gestoken, zo rekende het ministerie van Financiën eerder voor. Een verlies op dat bedrag was door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al ingecalculeerd, maar de strop dreigt fors groter te worden. Reken maar mee.

In november 2015 ging de bank voor 17,75 euro per aandeel de beurs op. De staat verkocht toen 23 procent van de in totaal ruim 940 miljoen aandelen. Dat leverde een slordige 3,8 miljard euro op. Was ABN tegen deze waardering helemaal naar de beurs gegaan had dat de staat 16,7 miljard euro opgeleverd. Nog altijd een verlies van meer dan 5 miljard euro.

Verlies

Maar dat verlies dreigt nu flink op te lopen. Sinds de Britten stemden voor een vertrek uit de Europese Unie verkeren banken op de beurs namelijk in zwaar weer.

Daar ontkomt de ABN ook niet aan. Sinds het Britse referendum vam 23 juni verloor de bank bijna 20 procent van zijn waarde op de beurs, een slordige 3 miljard euro. En die klap kan uiteindelijk tot in de schatkist van het rijk doordreunen.

Op dinsdagochtend koerst ABN Amro namelijk rond 14,80 euro. Stel dat de staat zou besluiten om nu de resterende 77 procent van de aandelen zou verkopen zou dat ongeveer 10,7 miljard euro opleveren.

Plus de 3,8 miljard euro van direct na de beursgang zou de totale opbrengst dan 14,5 miljard euro komen. De strop voor de staatskas zou dan liefst 7,5 miljard euro bedragen.

Scenario

Een simpele rekensom leert dan ook hoeveel de koers zou moeten stijgen als Dijsselbloem helemaal geen verlies zou willen lijden op de privatisering van ABN Amro, al had de minister op dat scenario geen rekening gehouden.

Van de 22 miljard euro die de nationalisatie kostte werd bij de beursgang 3,8 miljard verdiend. Dus zou de staat aan de resterende 77 procent van de aandelen (zo'n 724 miljoen stuks) 18,2 miljard euro moeten verdienen.

Om dat bedrag te halen zou een aandeel ABN op ruim 25 euro moeten koersen. Ten opzichte van de huidige koers een stijging van zo'n 70 procent. In het huidige beursklimaat voor banken lijkt dat een lastig verhaal.

Lees ook op finanzen.nl: 'AEX kan onder 400'