Russische bedrijven zijn weer helemaal terug op de internationale obligatiemarkten. Sinds de annexatie van De Krim haalden ze niet meer zo veel geld op met obligatieleningen.

Staalfabrikanten Evraz en NMLK en scheepsbouwer Sovcomflot gaven samen afgelopen maand voor een slordige 2 miljard euro aan obligaties in euro’s uit. En volgens zakenkrant Financial Times is dit nog maar het begin.

Veel andere Russische bedrijven zouden staan te popelen om via het uitgeven van obligaties aan geld te komen.

Zo heeft de topman van kunstmestfabrikant Phosagro heeft zich recent al laten ontvallen dat hij overweegt om binnenkort geld op te halen met de uitgifte van obligaties in euro’s om een oude lening te herfinancieren.

Russische economie

Dat bedrijven uit Rusland zich nu weer flink laten zien op de financiële markten heeft te maken met verbeterde economische omstandigheden in het land vanwege de iets gestegen olieprijs. Bovendien is er de afgelopen twee jaar vrijwel geen obligatie meer uitgegeven door Russische bedrijven.

Vorig jaar gaven Russische bedrijven samen voor slechts 4,5 miljard dollar aan obligaties uit terwijl er voor zo’n 19 miljard dollar aan obligatieleningen moest worden afgelost, rekent FT voor. Bovendien loopt er dit jaar voor zo’n 16 miljard dollar aan Russische bedrijfsobligaties af. Dit zorgt ervoor dat er aardig wat liquiditeit is in de markt.

Hierdoor zien Russische bedrijven nu hun kans schoon om nieuwe leningen af te sluiten en oude leningen af te lossen, analyseert een zakenbankier in de Financial Times.

Sancties

De Russische economie zit al vanaf 2014 in een diepe recessie en de Europese sancties tegen het land verslechteren de toegang tot de westerse kapitaalmarkten voor Russische bedrijven. Hierdoor droogde het aantal obligatieleningen sterk op en krijgen westerse obligatiebeleggers een vrij hoge rentevergoeding voor hun geld.

Evras biedt 6,75 procent aan rendement en NMLK 4,5 procent.

Op finanzen.nl vind je meer obligatienieuws, zoals: Met deze obligaties had je goud geld kunnen verdienen