Je houden aan je vooraf uitgestippelde beleggingsplan blijkt vrij moeilijk voor beleggers. Vijf tips om koerswijzigingen te voorkomen.

Beleggers blijken het in de praktijk erg moeilijk te vinden om trouw te blijven aan hun strategie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het zo laag mogelijk houden van transactiekosten, geld proberen te verdienen door perfect te timen, of kiezen voor fundamentele analyse om ondergewaardeerde bedrijven te vinden.

Wat je strategie ook is, om er optimaal van te profiteren dien je je wel aan je plan te houden. Wie afwijkt van de reeds ingeslagen weg, betaalt vaak een prijs.

Beleggingsexpert Steve Wendel van Morningstar geeft een aantal tips op basis van de meest recente inzichten.

1) Bepaal je missie

Bepaal voor jezelf een duidelijke missie waaruit vervolgens meetbare doelen kunnen volgen. Want, hoe duidelijker de regels, hoe groter de kans dat ze nageleefd worden. Bijvoorbeeld beleggen voor de lange termijn gebaseerd op fundamentele waardebepalingen tegen minimale kosten.

2) Zorg voor een optimale omgeving

Zorg voor zo min mogelijk verleidingen die je van je doel af kunnen brengen. Wil je beleggingen lang vasthouden en transactiekosten beperken? Laat je niet gek maken door schreeuwende beurscommentaren over de laatste trends in beleggingsland. Dat brengt je alleen maar in de verleiding om ernaar te handelen.

3) Meetbare doelen

Duidelijke regels laten zich voor beleggers vertalen naar duidelijke doelen. Gelukkig zijn er tal van parameters die je zou kunnen opnemen zoals koers/winst-ratio’s, kostenratio’s enzovoorts. Vervolgens adviseert Wendel om regelmatig een rapportje uit te draaien met al je parameters op een rijtje om te kijken of je nog op koers ligt.

4) Formaliseer feedback

Wanneer de gewenste doelen niet gehaald worden, dien je voor jezelf te bepalen wanneer je gaat bijsturen.

5) Bijsturen wanneer nodig

Hoe goed het ook is om je aan je koers te houden: als je echt ziet dat het de verkeerde kant op gaat met je beleggingen, sta het dan ook jezelf toe om toch wijzigingen aan te brengen.

Lees ook op finanzen.nl: Russische bedrijven melden zich weer op de obligatiemarkt