Vermogensbeheerders die veel geld in vastgoed hebben gestoken schatten dat de marktwaarde van hun gebouwen nu al is gedaald door Brexit.

Een voorzorgsmaatregel van grote vermogensbeheerders die dik in commercieel vastgoed zitten naar aanleiding van de uitkomst van het Brexit-referendum. Vastgoed dat in het Verenigd Koninkrijk staat wordt vanwege het nakende vertrek van het VK uit de Europese Unie alvast afgewaardeerd.

Grote vermogensbeheerders als Standard Life Investments, Aberdeen en Legal & General zetten de waarde van hun vastgoedbezittingen voor 4,5 tot 5 procent minder in de boeken, schrijft de Britse krant Financial Times.

"We denken dat de gebouwen die nu op de markt komen niet voor dezelfde hoge bedragen weggaan als vergelijkbare panden die kort geleden op de markt kwamen", zegt een woordvoerder van Aberdeen tegen de krant. Volgens de woordvoerder zijn er aanwijzingen dat kopers de marktonzekerheid rond de Brexit-stem vermijden.

'Niet dezelfde fout als in 2008'

Vastgoedexpert Adrian Benedict zegt dat de afwaarderingen laten zien dat vermogensbeheerders geen vertrouwen hebben in de vastgoedmarkt en daarom het zekere voor het onzekere genomen wordt.

Benedict: "De branche probeert te voorkomen dat het dezelfde fouten maakt als in 2008 en 2009." Toen werd de waarde van vastgoed in de boeken volgens Benedict te hoog ingeschat, waardoor de balansen van vermogensbeheerders niet op orde waren.

'Gewone' beleggers hebben ook al geanticipeerd op de mogelijke vastgoedproblemen door de Brexit. Zij verkochten hun aandelen in beleggingsvehikels die vooral inzetten op vastgoed. Vooral aan degene die sterk afhankelijk zijn van de kantorenmarkt in Londen.

De verwachting is dat bij een definitief Brits vertrek uit de EU bedrijven hun kantoor in Londen zullen verlaten en een nieuw kantoor binnen de EU zullen openen.

Lees ook op finanzen.nl: 'Bitcoin zou opleven als Trump president van VS wordt'