Wie denkt dat er met ultraveilige staatsobligaties niets meer te verdienen valt, heeft het mis.

Terwijl de rentepercentages op staatsobligaties met een lange looptijd maar blijven dalen, loopt de koers van het staatspapier flink op.

Met een aantal ultraveilige staatsobligaties had je dit jaar toch nog mooie koerswinsten kunnen boeken. Zeker als je bedenkt dat de AEX van januari tot begin juli per saldo vrijwel niet van zijn plaats is gekomen.

Canadese staatsobligaties

Neem bijvoorbeeld Canadese staatsobligaties. Wie had geïnvesteerd in staatspapier van het immer rustige land, had een aantrekkelijk rendement kunnen behalen. Bijvoorbeeld met staatspapier dat loopt tot in 2045.

Wie begin dit jaar was ingestapt, had je na een halfjaar al op een koerswinst van bijna 8 procent kunnen rekenen. En dan hebben we niet eens rekening gehouden met wisselkoerseffecten: diezelfde periode steeg de waarde van de Canadese dollar ten opzichte van de euro.

Verenigde Staten

Maar ook het rendement van Amerikaanse staatsobligaties is niet mis. Ultraveilige US Government bonds die lopen tot in 2045 stegen vanaf begin dit jaar met een vergelijkbaar percentage (7,6 procent) als het Canadese staatspapier.

De ultieme veilige haven voor beleggers lijkt Zwitserland te zijn. Beleggers zijn zelfs bereid om geld toe te leggen om te mogen lenen aan het Alpenland zonder euro. Wie echter begin dit jaar was ingestapt in staatsobligaties die tot halverwege 2049 lopen, had mooi een koerswinst van bijna 17 procent op zijn conto kunnen schrijven.

Maar het kan nog beter. Op staatspapier van het Verenigd Koninkrijk viel dit jaar een koerswinst van 19 procent te behalen. We keken naar staatspapier dat afloopt in 2045. De winst wordt wel een beetje gedrukt doordat het Britse pond het slechter doet sinds het Brexit-referendum.

Van wisselkoerseffecten heb je in Duitsland geen last (of profijt). Toch was er een koerswinst van maar liefst 35 procent te boeken op Duitse bunds die in 2044 aflopen.

Nederland

Wie het helemaal dicht bij huis wil houden had natuurlijk ook zijn geld in oerdegelijke Nederlandse staatsobligaties kunnen stoppen. Met een koerswinst van ruim 24 procent op staatspapier dat loopt tot 2047 was je dan ook spekkoper geweest.

Lees ook op finanzen.nl: Juni was onrustig, maar AEX na halfjaar nauwelijks van zijn plek