Amsterdam zit op het vinkentouw nu vermogensbeheerders hun opties voor een toekomst buiten Londen overwegen.

Londen moet door de uitkomst van het Brexit-referendum vrezen voor zijn status als financiële hoofdstad van Europa. Na enkele multinationals als telecombedrijf Vodafone en luchtvaartmaatschappij easyJet overwegen nu ook grote vermogensbeheerders de Engelse hoofdstad achter zich te laten.

Amsterdam gaat graag de concurrentie aan om de vertrekkers binnen te hengelen.

Hoewel nog geen enkele vermogensbeheerder officieel heeft laten weten 'The City', het zakenhart van Londen, te gaan verlaten, gonst het van de geruchten in de branche.

De topman van een grote vermogensbeheerder in Londen zegt, die anoniem wil blijven, zegt tegen de Engelse krant Financial Times dat het nu al duidelijk is dat sommige beheerders al om zich heen aan het kijken zijn om hun zaken naar een andere stad binnen de EU te verhuizen.

Vermogensbeheerders 

Hoewel de concurrentie pittig is, biedt Amsterdam zich in elk geval gewillig aan voor bedrijven die uit Londen willen vertrekken. Economiewethouder van Amsterdam, Kajsa Ollongren, legt in een interview met de Volkskrant uit hoe de stad interessante partijen binnen wil halen.

"We zetten een extra stapje voor bedrijven die we graag hier willen hebben", legt Ollongren uit. "Daar zetten we een accountmanager op, die helpt om de regels voor arbeidsmigratie uit te leggen. Of helpt bij de zoektocht naar een geschikt kantoorgebouw."

Een van de grootste problemen op het bordje van Amsterdam is de beperkte bonussen die financiële instellingen in Nederland mogen uitdelen.

Maar Ollongren laat zich daar niet door uit het veld slaan: "De duidelijke Nederlandse regels over bonussen en kapitaalratio's bij banken zijn voor sommige instellingen misschien een obstakel. Instellingen die footloose zijn en alleen op zoek naar snel geld, moeten Amsterdam misschien maar overslaan."

Concurrentie

Bedrijven die Amsterdam overslaan hebben nog steeds genoeg keuze. De Financial Times noemt de Ierse hoofdstad Dublin en Luxemburg als alternatieven.

Die steden zouden ook al druk bezig zijn om bedrijven binnen te halen sinds de Britten stemden voor een vertrek uit de Europese Unie.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal noemt nog twee andere 'usual suspects' in de concurrentiestrijd: Parijs en Frankfurt.

Lees ook op finanzen.nl: Alleen grote Britse bedrijven verteren Brexit goed, midkappers en Europa niet