China stevent volgens Chinese topeconoom af op soortgelijke depressie als in 1929.

Andy Xie, voormalig topeconoom bij de Wereldbank en Morgan Stanley, waarschuwt dat China afstevent op een onvermijdelijke implosie. Xie, die Wall Street tien jaar geleden de rug toekeerde en als onafhankelijk econoom werkt in Shanghai, verwacht dat de aanstaande crash erger zal zijn dan de Azië-crisis van 1997 en de wereldwijde financiële crisis van 2008.

In een interview met beleggingssite MarketWatch stelt Xie dat China dezelfde weg bewandelt die in 1929 in Europa en de Verenigde Staten leidde tot de Grote Depressie. De enorme schuldenopbouw, het soepele monetaire beleid en het wijdverspreide geloof dat aandelenkoersen nooit zullen dalen zorgden destijds voor een diepe beurscrash.

Veel overeenkomsten

De situatie in China in 2016 toont volgens Xie veel overeenkomsten. De helft van de schuld van het land wordt gebruikt om de vastgoedprijzen op te drijven en ook op de beurzen worden veel aandelen met schuld gekocht. De omstandigheden zijn volgens hem dan ook rijp voor een correctie.

"De overheid staat speculatie toe door goedkope financiering aan te bieden. China rijdt op een tijger en is doodsbenauwd voor een crash. Het land blijft daardoor maar geld pompen in de economie. Het is moeilijk te zien hoe China een crisis kan ontlopen", aldus Xie.

Kritiek op Chinees beleid

Xie, die in 2006 Morgan Stanley verliet na een uitgelekte interne e-mail waarin hij schreef dat de groei in Singapore werd gedreven door het witwassen van geld, heeft al jaren kritiek op het Chinese beleid.

In 2007 omschreef hij de opmars van de Chinese beurzen als een bubbel die zou kunnen leiden tot een bankencrisis. In 2009 vergelijk hij de Chinese beurzen met een zogenoemde Ponzifraude, waarbij de rendementen worden betaald met de inleg van nieuwkomers.

Xie's voorspelling in 2007 was correct. Na de piek van 6092 punten op 19 oktober 2007 kelderde de Shanghai Composite in twaalf maanden tijd tot onder de 2000 punten.

In 2015 groeide de Chinese economie met 6,9 procent. Dat was de traagste groei in 25 jaar tijd. Voor dit jaar rekent Beijing op een groei van 6,5 tot 7 procent. Grote banken als Bank of America Merrill Lynch en Deutsche Bank voorzien een groei van respectievelijk 6,4 en 6,6 procent in 2016.

Lees ook op finanzen.nl: Alleen grote Britse bedrijven verteren Brexit goed, midkappers en Europa niet