Investeerders kochten na de Brexit-stem massaal Amerikaanse bedrijfsobligaties in plaats van aandelen.

De obligaties van bedrijven uit de Amerikaanse S&P 500-index lieten na het besluit van de Britten om het EU-lidmaatschap op te zeggen een mooie rally zien. Maar aandelen van de ondernemingen uit diezelfde index werden van de hand gedaan.

De rally in Amerikaanse bedrijfsobligaties werd volgens analisten vooral gedreven door de vraag van buitenlandse investeerders, meldt beleggingssite MarketWatch. De sterke prestatie van de bedrijfsobligaties is verwonderlijk aangezien deze beleggingscategorie niet zonder risico is.

Normaal gesproken daalt de vraag naar bedrijfsobligaties wanneer beleggers in tijden van onrust vluchten naar veiligere havens zoals staatsobligaties. Maar nu was het beeld anders. Terwijl de S&P 500-index in de twee handelsdagen na de Brexit-stem onderuit ging, liet de S&P 500 Bond Index een rally zien.

De S&P 500 Bond Index, die bestaat uit de obligaties van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, staat voor dit jaar 7,4 procent in de plus en is in juni met 2 procent gestegen. De index van bedrijfsobligaties biedt een rendement van 2,9 procent, bijna 1,5 procent meer dan het rendement op een tienjarige Amerikaanse staatslening.

Bankobligaties in trek

Opvallend is ook dat de obligaties van financiële instellingen zoals banken in trek waren, terwijl de aandelen in de financiële sector juist harde klappen kregen.

Volgens analisten wordt de sterke vraag naar bedrijfsobligaties veroorzaakt door de lage rentes op staatsobligaties, die in veel gevallen zelfs negatief zijn.

Rente-expert J.R. Rieger stelt dat de negatieve rentes een soort "yield blindheid" bij beleggers hebben veroorzaakt. Beleggers kopen nu vooral obligaties van Amerikaanse bedrijven met een goede kredietwaardigheid als alternatief voor staatsobligaties met negatieve rentes.

Lees ook op finanzen.nl: Juni was onrustig, maar AEX na halfjaar nauwelijks van zijn plek