Mexicaanse peso daalt in de dagen na Brexit-stem. De centrale bank in het Midden-Amerikaanse land grijpt in door rente te verhogen.

Hoewel Mexico slechts een beperkte handelsrelatie heeft met Groot-Brittannië en het land weinig last zal hebben van het besluit van de Britten om de EU te verlaten ging de Mexicaanse peso in de dagen na de Brexit-stem toch hard onderuit. De Bank of Mexico moest donderdag dan ook ingrijpen om de munt middels een renteverhoging te ondersteunen.

De peso is de meest liquide munt van de opkomende markten met een dagelijkse omzet van 135 miljard dollar. Deze status maakt de peso tot het ideale vehikel om risico's af te dekken, meldt de Financial Times.

De munt zakte tijdens de wereldwijde Brexit-verkoopgolf op de financiële markten tot het laagste niveau ooit ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Voor 1 dollar kreeg je na de Brexit-stem 1 peso meer dan voor het referendum (19 om 18 peso), een stijging van ruim 5 procent. Na de renteverhoging van 50 basispunten (0,5 procent), die hoger was dan verwacht, krabbelde de peso weer terug en zat het de wisselkoers bijna weer op het niveau van voor het Britse referendum.

Verlies van 7 procent dit jaar

De munt heeft dit jaar echter zo'n 7 procent aan waarde verloren ten opzichte van de dollar en analisten van Capital Economics vrezen dat de opleving van de peso van korte duur zal zijn. Kort na de renteverhoging in februari kwam de Mexicaanse munt ook onder hernieuwde druk te staan.

Volgens Marco Oviedo, hoofdeconoom bij Barclays in Mexico City, moest de centrale bank wel ingrijpen. "Er is nog altijd veel onzekerheid. We weten niet of de Fed de rente zal verhogen en de peso zal zeer volatiel blijven." De markt houdt dan ook rekening met een verdere verhoging van de Mexicaanse rente met ten minste 25 basispunten (0,25 procent) in 2016.

Lees ook op finanzen.nl: Woorden van centrale bankiers hebben steeds minder effect op valutamarkten

Woorden van centrale bankiers hebben steeds minder effect op valutamarkten