Wie de balans opmaakt over de week voor en de week na het Brexitreferendum komt tot de conclusie dat alleen de grote Britse bedrijven winnen.

De uitkomst van het Brexit-referendum - de Britten willen uit de Europese Unie stappen - zorgde voor veel onrust op de financiële markten. Beurzen zakten de dagen na het referendum van donderdag 23 juni in, om in de loop van deze week weer te klimmen.

Maar wie vanaf vorige week maandag tot de slotstanden van afgelopen donderdag de Britse en Europese beurzen onder de loep neemt, ziet één opvallende winnaar: Dat is de FTSE 100, de Britse hoofdindex. Die steeg in de afgelopen weken met liefst 8 procent.

Een simpele redenering zou dus zijn dat het met Britse bedrijven zo slecht nog niet gaat na de uitkomst van het referendum, maar dat is te kort door de bocht. De redenen dat de FTSE 100 het zo goed doet is dat de grote bedrijven die hierin zitten zeer veel exporteren. En dat is gunstiger geworden omdat het Britse pond veel goedkoper is geworden, tegenover zowel de euro (-7,9 procent) als de dollar (-9.5 procent).

Midkap geeft ander beeld

De FTSE 250, met de Britse midkapbedrijven die veel meer in eigen land handelen, geeft namelijk een heel ander beeld. De index, zeg maar de Britse Midkap-bedrijven, verloor de afgelopen twee weken ruim 4 procent.

Omdat de middelgrote bedrijven veel meer afhankelijk zijn van de Britse economie profiteren zij niet of minder van het goedkopere pond en heeft de politieke en economische onrust in het Verenigd Koninkrijk op hen een veel sterker effect.

Ook Europese aandelen hebben last van de Brexit-uitkomst. Waar de grote Britse bedrijven goedkoper kunnen exporteren, is de export vanuit Europa naar het Verenigd Koninkrijk juist duurder geworden. De Euro Stoxx 600, de index met de 600 grootste Europese bedrijven, verloor in twee weken bijna 2 procent.

De grootste verliezers van de winst voor het Brexit-kamp zijn de banken geworden, zowel op het Europese vasteland als in het VK zelf. De Euro Stoxx Banks, de index met grote Europese banken, daalde met meer dan 12 procent.

Een handige infographic met alle winsten en verliezen vind je op finanzen.nl.