De Fransman Jean-Pierre Mustier moet de Italiaanse bank UniCredit er weer bovenop helpen.

Al maanden roeren de aandeelhouders van de grootste Italiaanse bank zich en sinds vorige week zijn de Italiaanse autoriteiten bang dat speculanten hun pijlen op de bank zullen richten.

Beurswaarde verdampt

Sinds begin dit jaar ging al meer dan de helft van de beurswaarde van UniCredit in rook op. Het gaat namelijk al een tijdje niet lekker met de grootste kredietverstrekker van Italië. Het eerste kwartaal van dit jaar duikelde de winst met zo’n 20 procent.

De oorzaak van alle ellende is het grote aantal slechte leningen waaronder de bank zucht. Vanwege de aanhoudende recessie in het land, zijn nog steeds relatief veel partijen niet in staat om hun leningen af te lossen.

Analisten schatten dat de Italiaanse banken samen zo’n 360 miljard euro aan slechte leningen hebben uitstaan. Dit vreet aan het fundament van de banken en ook aan UniCredit, dat een flinke portie van die slechte leningen op zijn balans heeft staan.

Meer kapitaal nodig

Om de boel te stutten is er simpelweg behoefte aan meer kapitaal voor de bank. De vorige topman, Frederico Ghizzoni, slaagde er echter niet in om daarin te voorzien. Grootaandeelhouders liggen namelijk met elkaar in de clinch over hoe er aan extra geld moet worden gekomen.

Het staatsfonds van Abu Dhabi, Aabar Investments, wil graag dat de bank extra aandelen uitgeeft om zo de buffers te versterken. Verschillende Italiaanse stichtingen hebben echter helemaal geen trek om naar de beurs te gaan voor geld. Ze willen niet dat hun belang verwaterd.

Het andere kamp ziet meer in de verkoop van onderdelen om aan geld te komen. Het resultaat onder Ghizzoni was dat er niets gebeurde. Vijf weken geleden gooide de ex-topman de handdoek in de ring.

De overgebleven bestuursleden toonden zich hierop niet bepaald daadkrachtig. Ze planden pas op 11 juli een vergadering voor het aanstellen van een nieuwe topman. Aandeelhouders wilden graag voor het Britse referendum van vorige week een nieuwe kapitein op het schip. Stuurloos dobbert UniCredit echter rond, en de koers zakte verder weg. Een nieuwe, sterke topman in de persoon van Jean-Pierre Mustier moet het tij keren.

Mustier is geen onbekende bij de bank. Tot anderhalf jaar geleden stond Mustier namelijk aan het hoofd van de zakenbank van UniCredit. Hij ging aan de slag bij vermogensbeheerder Tikehau maar is nu dus weer terug op het oude nest.

Lees ook op finanzen.nl: Juni was onrustig, maar AEX na halfjaar nauwelijks van zijn plek