De toekomst voor beleggers voor de rest van het jaar hangt geheel af van de gevolgen van de Brexit, zegt Lukas Daalder van de Nederlandse vermogensbeheerder Robeco.

Voor de beurzen hangt het er helemaal van af of de Brexit de Europese Unie dichter bij elkaar brengt of juist verder doet opbreken, zegt beleggingsexpert Lukas Daalder van Robeco.

De financiële markten zitten nu in een niemandsland", zegt Daalder. "De shock van het begin is er nu uit, we moeten wachten wat de gevolgen van de Brexit zullen zijn."

Twee scenario's

Daalder schetst wel twee scenario's: ten eerste een domino-effect voor de de rest van de EU, waarbij meerdere landen in navolging van het Verenigd Koninkrijk ervoor kiezen om uit de EU te stappen. Daalder: "Dat zou behoorlijk slecht zijn voor de Europese economie en aandelenmarkten."

Het tweede scenario is dat het Britse vertrek de rest van de EU juist dichter bij elkaar brengt en dat populistische politieke partijen geen voet aan de grond krijgen.

"De vraag die beleggers zichzelf moeten stellen", zegt Daalder, "is of het een geruisloze scheiding tussen de EU en het VK gaat worden of een vechtscheiding die jaren duurt."

Strategie

Daalder legt in zijn analyse ook uit wat een goede strategie voor de komende tijden zou zijn. Hij zegt dat hedgen (het afdekken van risico's door andere investeringen te doen, red) tegen sterke valutawisselingen heel belangrijk gaat worden.

Op de korte termijn zijn er marktbewegingen in beide richtingen. Dus koop- of juist verkoop-momenten, stelt Daalder. "Als aandelenmarkten nu aan een echte rally omhoog beginnen, dan is dat een goed moment om te verkopen en op die manier wat risico kwijt te raken. We denken dat er in de toekomst weer dipjes zullen zijn."

Van staatsobligaties is Daalder niet gecharmeerd. "Waarom zouden we een obligatie met een looptijd van tien jaar tegen een rente van min 11 basispunten kopen? Obligaties dienen een doel in de zin dat ze risicovrij zijn, maar je gaat er niets aan verdienen."