Eerste beursgenoteerde bitcoin-tracker komt eraan

De ondernemende tweelingbroers Cameron en Tyler Winklevoss staan op het punt een bitcoin-ETF op de markt te brengen.

Al drie jaar zijn ze ermee bezig, de Amerikaanse tweelingbroers Cameron en Tyler Winklevoss. Het op de beurs brengen van een ETF, een indextracker waarin op de beurs gehandeld kan worden, die de koers van de bitcoin volgt.

Nu er aanvragen door de broers worden ingediend bij de beurstoezichthouder SEC, lijkt de introductie dichtbij, schrijft zakensite Forbes.

De Winklevoss-broers zijn naast Olympische roeiers ook bekend om de rechtszaak die ze aanspanden tegen Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Hij zou het idee voor Facebook van hen gestolen hebben. De tweeling spande een rechtszaak aan die uiteindelijk voor tientallen miljoenen dollars werd afgekocht.

Bitcoin

Al sinds 2013 zijn de broers nu bezig om een ETF op te zetten waarmee beleggers makkelijker de koers van de bitcoin kunnen volgen. In eerste instantie wilden zij de ETF via de techbeurs Nasdaq lanceren, maar nu wordt er gekozen voor BATS Global Markets, een beurs waarop veel nieuwe ETF's worden gelanceerd.

Volgens Forbes is de lancering dichtbij. Een aandeel in de ETF zou worden geprijsd op een tiende van de bitcoin-prijs, die momenteel iets minder dan 640 dollar waard is.

Met de ETF hopen de Winklevoss-broers de weg te bereiden voor mensen die wel willen inspelen op de bitcoinkoers, maar niet per se geïnteresseerd zijn in het daadwerkelijk aanhouden van de cryptomunt. Forbes verwacht een flinke vraag naar de ETF, aangezien het de eerste in zijn soort is.

Lees ook op finanzen.nl: Zien beleggers na Brexit bitcoin als veilige haven?

Tip de redactie