Analyse: 'Het gaat goed met TomTom, maar iets minder goed dan gedacht'

Tomtom is goed op weg, maar toch zal de winst van de kaartenmaker de komende tijd minder hard stijgen dan verwacht, denkt analist Martijn den Drijver

In een rapport dat donderdagochtend verscheen, stelt SNS Securities het koersdoel voor TomTom naar beneden bij. Analist Martijn den Drijver hanteert nu een koersdoel van 9 euro, eerder was dit nog 12,25 euro. Toch handhaaft SNS Securities de koopaanbeveling voor TomTom.

Met de verkopen zit het wel goed. Op een zeker moment zal de omzetgroei uit Automotive en Telematics de stijgende kosten en de krimp van de consumententak overtreffen.

Meer investeren

De analist denkt dat TomTom flink in de eigen kaarten zal investeren. Denk hierbij aan het doen van investeringen zodat kaarten nog sneller bijgewerkt kunnen worden, zonder tussenkomst van mensen.

Al loopt de omzet uit de consumententak van de kaartenmaker al tijden terug, met de kaarten die direct in navigatiesystemen van nieuwe auto’s worden gebouwd (de automotive-tak) gaat het goed.

TomTom haalt de banden met verschillende autofabrikanten aan, wat al heeft geresulteerd in een paar goede opdrachten van onder meer Volvo en Peugeot. Daarvoor moet TomTom wel meer personeel inhuren. Al met al nemen de kosten voor de kaartenmaker dus toe, wat leidt tot minder hard stijgende winst dan eerder gedacht. Voor dit jaar rekent Den Drijver op een bedrijfsresultaat van 9,2 miljoen euro, terwijl hij eerder nog uitging van 39,7 miljoen euro.

Toch is het aandeel van SNS Securities nog gunstig geprijsd. Het aandeel TomTom begon donderdag iets lager aan de handelsdag en noteerde tegen het einde van de ochtend 6,96 euro. Met een koersdoel van 9,00 euro biedt dit nog aardig wat ruimte naar boven.

Tip de redactie