Brexit snel vergeten als winstseizoen VS meevalt

De aandacht van de markt zal volgens kenners snel verschuiven van de Brexit-zorgen naar het cijferseizoen in de VS.

Hoewel er nog altijd veel onzekerheid heerst over de gevolgen van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zullen beleggers zich weer snel richten op de kwartaalresultaten van de Amerikaanse bedrijven. En dat zou wel eens goed nieuws kunnen zijn voor de Amerikaanse beurzen.

"Als je kijkt naar de winstcijfers van het eerste kwartaal, dan denken wij dat we de bodem in deze cyclus wel hebben gezien", zegt analist Dan Skellyv van Morgan Stanley Wealth Management tegen zakenzender CNBC. Ook andere drijvende krachten van de Amerikaanse binnenlandse economie, zoals de huizenmarkt, bieden volgens Skelly een aantal solide trends, die weinig impact van een Brexit zullen ondervinden.

Michael Cuggino, topman van vermogensbeheerder Permanent Portfolio, verwacht eveneens dat de markt zich snel op de bedrijfswinsten zal richten, die volgens hem mogelijk de bodem al hebben bereikt.

Doordat het nog altijd onduidelijk is of een Brexit negatief of positief zal zijn voor het VK, Europa of de VS zullen de markten volgens hem de komende tijd echter nog wel bewegen op het nieuws en de onderhandelingen rond de Brexit.

Hoeveel beter de winsten in het tweede kwartaal zullen zijn is volgens Cuggino ook onduidelijk vanwege de economische groei, die goed maar niet robuust is. Daarnaast is er over het algemeen nog altijd geen sprake van een sterke omzetgroei. Voor de volgende significante opwaartse beweging van de aandelenbeurs is volgens hem een robuuste groei en omzetgroei nodig.

Schade valt mee

Ook Valentijn Van Nieuwenhuijzen, beleggingsexpert bij vermogensbeheerder NN Investment Partners, liet onlangs in een rondetafelgesprek met journalisten weten dat de Amerikaanse beleggers zich naar verwachting niet meer druk zullen maken over een Brexit als het komende winstseizoen in de VS goed uitpakt.

Hij denkt dat de schade van een Brexit voor de economie meevalt en dat het vertrek van de Britten niet tot een schok voor het financiële systeem zal leiden.

Lees ook op finanzen.nl: Deze investeerder gelooft in Europa en haalde er 7 miljard euro voor op

Tip de redactie